Foto: mostphotos.com
Foto: mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Toppolitiker blev politisk vilde


STAFFANSTORP. Förste vice ordförande i kommunfullmäktige Tina­ Xhemajli blir politisk vilde. Detta efter att hon från och med den 2 oktober har begärt utträde ur Moderata Samlingspartiet.

Beskedet framkommer av en skrivelse till Staffanstorps kommunfullmäktige daterat den 4 oktober. Där skriver hon att ”Jag kommer bibehålla mina förtroendeuppdrag i kommunen, resterande del av mandatperioden, men kommer sitta kvar utan partibeteckning.”   Det innebär att hon blir politisk vilde.

Tina Xhemajli som även är ledamot i kommunstyrelsen, och varit medlem i partiet sedan år 2006, har avböjt att medverka i en intervju. Men i andra medier har hon förklarat orsaken till utträdet ur Moderaterna.

”Partiet är väldigt toppstyrt och kvinnor har inte samma rättigheter som män inom Moderaterna i Staffanstorp”, säger hon till SVT Nyheter Skåne. Där säger hon också att det ”finns en kultur inom partiet som innebär att kvinnor missgynnas. Småbarnsmammor får ofta höra hur olämpligt det är att vara politiskt aktiv i kommunen”.

Män får enligt Tina Xhemajli tvärtom ”höra att det är en tillgång att ha barn. De belönas med högre arvoden än de kvinnor som tidigare har haft samma positioner inom partiet”.

För SVT Nyheter Skåne svarar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson på kritiken. ”Inom vårt parti ser vi det som en självklarhet att ge samma möjlighet till kvinnor som till män” och vidare ”Jag ser inte att vi har några problem i partiet”.


Publicerad: 11. oktober 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu