Blomkåls- och morotsbiffar med kall senapssås. Foto: Britt-Marie Knutsson
Blomkåls- och morotsbiffar med kall senapssås. Foto: Britt-Marie Knutsson

Tre spännande alternativ till kött

 Skriv ut   Dela  Dela

GRÖNT. Det blir allt vanligare att gå över till vegetarisk kost eller att byta ut någon av veckans måltider mot ett vegetariskt alternativ.

Vegetarian är ett vitt begrepp och sträcker sig från veganen, som vare sig äter eller använder sig av några produkter som kommer från djur, till semi-vegetarianen som har uteslutit kött men äter fisk och skaldjur. Dessa recept är helt utan kött eller fisk men innehåller både ägg och mjölkprodukter.

Portabellasvamp är egentligen en stor champinjon och hatten har en diameter på ungefär 10 cm. Den kan man fylla med en massa godsaker för att sedan gratinera och servera med en sallad. Till vegetariska biffar kan man använda de flesta grönsaker och rotfrukter och dessa innehåller blomkål och morötter. De serveras med en kall sås med smak av senap och dragon. Sist en asiatisk nudelwok med bland annat mango, sparris och pak choy som serveras med en sötsalt sojadip.

Gratinerad portabellasvamp

4 portioner

4 portabellasvampar

10 soltorkade tomater i olja

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 kruka basilika

150 g cream cheese

2 dl riven ost

½ dl solroskärnor

salt

grovmalen svartpeppar

Tillbehör

sallad

ärtskott

tomater

purjolök

paprika

oliver

Gör så här: Bryt av foten på portabellasvamparna. Hacka tomaterna, lök, vitlök och basilika fint. Blanda allt med creme cheese, riven ost och solroskärnor. Späd eventuellt med lite olja från tomaterna om röran känns för stabbig. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela röran i portabellahattarna och lägg över dem i en ugnsfast form. Gratinera i 225°C i ca 15 minuter tills osten har smält och fått gyllenbrun färg. Servera de fyllda svamparna med en sallad av sallad, ärtskott, tomater, purjo, paprika och oliver.

Blomkåls- och morotsbiffar med kall senapssås

4 portioner

350 g blomkål

1 morot

1 gul lök

1 msk sweet chilisås

1 dl ströbröd

3 ägg

salt

nymalen vitpeppar

Sås

1 msk senap

1 pressad lime

1 dl rapsolja

1 dl gräddfil

1 tsk dragon

1 tsk socker

salt

nymalen vitpeppar

Tillbehör

kokt potatis

kapris

sockerärter

sojabönor

Gör så här: Börja med såsen. Vispa ihop senap och lime i en skål. Tillsätt oljan droppvis i början, sen kan man hälla snabbare. Blanda ner gräddfil, dragon och socker. Smaka av med salt och vitpeppar.

Riv blomkål och morot grovt. Hacka löken. Blanda allt med sweet chilisås, ströbröd och ägg. Smaka av med salt och vitpeppar.

Forma smeten till biffar och stek dessa några minuter på varje sida. Servera biffarna med såsen, kapris och kokt potatis samt frästa sockerärter och sojabönor.

Nudelwok

4 portioner

300 g äggnudlar

2 morötter

1 purjolök

1 röd paprika

1 mango

1 bunt grön sparris

2 pak choy

1 dl salta jordnötter, grovt krossade

sesamolja till stekning

salt

Dippsås

2 msk sesamfrön

1 röd chili

1 dl japansk soja

1 dl ljus sirap

1 msk sesamolja

1 msk risvinäger

Gör så här: Lägg allra först nudlarna i blöt i rikligt med kallt vatten.

Börja sen med dippsåsen. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna men se upp så de inte bränns. Ta bort kärnor och innerväggar på chilin och hacka den.

Blanda soja, sirap, sesamolja, risvinäger, den hackade chilin och de rostade sesamfröna.

Skär morötter, purjolök, paprika och mango i fina strimlor. Skär bort de nedersta centimetrarna på sparrisen och skär den resterade delen i tre bitar. Skär pak choy i lite grövre strimlor.

Hetta upp lite sesamolja i en wok eller stekpanna och lägg först ner morötter fräs en liten stund. Lägg därefter ner purjolök, paprika, sparris samt de blötlagda och avrunna nudlarna. Blanda till sist ner mango, pak choy och krossade jordnötter.

Rör ner ½ dl av såsen och smaka av med salt.

Servera woken med resten av såsen som tillbehör.


Gratinerad portabellasvamp. Foto: Britt-Marie Knutsson
Gratinerad portabellasvamp. Foto: Britt-Marie Knutsson

Nudelwok. Foto: Britt-Marie Knutsson
Nudelwok. Foto: Britt-Marie Knutsson

Publicerad: 21. april 2012 02:18
Dela på Facebook
Startsidan just nu