Intresset för trädgårdsarbete är stort. Speciellt vill vi odla bär, frukt och kryddor. foto: anna skoog
Intresset för trädgårdsarbete är stort. Speciellt vill vi odla bär, frukt och kryddor. foto: anna skoog
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Trendigt att odla i egna trädgården


GRÖNT. Intresset för trädgårdsarbete är stort, enligt Trädgårdsbarometern, en nyligen genomförd undersökning. 9 av 10 har tillgång till trädgård, balkong eller terrass att odla på.

Att odla egna bär, kryddor och grönsaker i trädgården är trendigt nu. Det framkommer i undersökningen Trädgårdsbarometern, där bland annat åtta trädgårdsexpereter från Sverige, Norge och Finland har intervjuats.

Hellre än blommor

Den tid vi lägger ner på att odla vill vi få utdelning för. Trenden gäller framförallt det som är ätbart – grönsaker, frukt, bär och kryddor.

Grönsaksfröer säljer generellt bättre än blomfröer. Egenodlingen sker mestadels i liten skala, då många inte har kunskap eller utrymme att odla i större skala.

Oro för tillsatser

– Drivkrafterna bakom trenden är vår ökade hälsomedvetenhet och vår oro för tillsatser. Att ha kunskap och kontroll över det man odlar och äter skapar trygghet. Men även tillfredsställelse, det är något man är stolt över, säger Johanna Karlén, trädgårdsmästare på Plantagen Sverige.

Fotnot: Trädgårdsbarometern är framtagen i ett samarbete mellan HUI Research och Plantagen. I studien tillfrågades 1 000 konsumenter i Sverige, Norge och Finland om sin syn på olika trädgårdsfrågor samt genomfördes åtta djupintervjuer med trädgårdsexperter.

Fakta: Fler trender enligt Trädgårdsbarometern:

Inredningstrenden som dominerat våra hem under de senaste åren har nått trädgården, altanen eller balkongen. Fyra av tio anser att en fin trädgård är lika viktig som fin heminredning.

I och med att trädgården blir allt viktigare för oss har den en tydlig påverkan på priset vi är beredda att betala för en ny bostad. Trädgården har fått större betydelse i samband med bostadsförsäljningar.


Publicerad: 28. mars 2012 11:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa