Sony Mobile i Lund ska säga upp 1000 personer. Foto: Fredrik Magnusson

Sony Mobile i Lund ska säga upp 1000 personer. Foto: Fredrik Magnusson

Tusen varslas på Sony Mobile i Lund

LUND/MALMÖ. På måndagen varslades tusen anställa vid Sony Mobile i Lund. Det dystra beskedet gavs under ett stormöte i Baltiska hallen i Malmö. I ett kort pressutskick säger företaget att neddragningarna gör för att skapa långsiktig lönsamhet och Sony Mobile fattat beslut om en ny organisationsstruktur från den 1 april 2015. Målet är att skapa en mer operationellt effektiv och snabbrörlig organisation.
En del av arbetet med den nya organisationen berör verksamheten i Lund. Sony Mobile kommer därför dra ned verksamheten i Lund med 1000 medarbetare och konsulter. Totalt sysselsätter man idag 2200 personer.
Företaget håller en presskonferens under eftermiddagen.
- Våra tankar är med personalen på Sony och deras anhöriga, och vi beklagar det uppkomna läget, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun i ett pressmeddelande.
- Sony Mobile är ett flaggskepp för Lunds mobilteknologiska kluster och är viktig för dess utveckling. Vi kommer nu att arbeta hårt för att Lund fortsatt ska vara en betydelsefull innovationsnod för företag och forskning inom  mobilteknologi. Det handlar inte om Lund, det handlar inte om regionen – det handlar om hur Sverige ska hävda sig som industrination, säger Anders Almgren (S).
Från Sveriges Ingenjörer vill man se krafttag från myndigheter.
– Vi förutsätter att också berörda näringslivsmyndigheter agerar. Om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar, säger Peter Larsson som samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.
– Nu krävs samarbete och krafttag så att det inte blir som när Astra Zeneca lade ner i Lund. I dag har ju Danmark gått om oss i life science-branschen, en bransch som tidigare tillmättes stora framtidsförhoppningar.


 

Publicerad 09 March 2015 11:00