Anna Rochegova i Staffanstorps konsthall. Foto: Lena Karlsson

Anna Rochegova i Staffanstorps konsthall. Foto: Lena Karlsson

Anna Rochegova vill fånga det Österlenska ljuset

Av
Lena Karlsson

STAFFANSTORP. Hon är uppvuxen i en konstnärlig familj i Moskva. Men kärleken tog henne till Österlen via New York. I sommar ställer hon för första gången ut i Staffanstorps konsthall.
– Det känns som ett stort steg för mig att få ställa ut här där det finns plats för både stora och små tavlor, säger Anna Rochegova.
Hennes geografiska förflyttningar under livet avspeglar sig i motiven i hennes konst. På väggarna i Staffanstorps konsthall hänger målningar med stadsmotiv från tiden i New York och naturlandskap på Österlen.
– När vi bodde i Brooklyn i New York målade jag av många broar. Vi bodde precis vid Williamsburg bridge med utsikt mot Manhatttan. När det var dimmigt såg man inte Manhattan alls, säger Anna Rochegova.
Men hennes konstnärliga bana startade i Moskva.
– Men innan jag började med konsten studerade jag kemi. Så nu kan jag hjälpa mina barnbarn med matten.
På 1970-talet studerade hon på Surikovinstitutet som är en del av Ryska Konstakademin. Efter utbildeningen var hon del av en konstnärsgrupp som åkte omkring och avbildade det ryska landskapet i Sovjetunionen. 1984 valdes hon in i Moskvas konstnärsförbund.
Under 1980-talet skapade hon flera offentliga  väggmålningar. Ett exempel är banketthallen på Sovjetiska ambassaden i Havanna. År 2000 gjorde hon en väggmålning till Kristi Frälsares kyrka i Moskva.
År 1995 gick flyttlasset från Moskva till New York.
– Vi trivdes jättebra därfram tills den 11 september. Men efter beslutade vi oss för att flytta till Sverige.
Nu bor Anna Rochegova i Malmö och har sin ateljé i Maglehem på Österlen. Flera av motiven på hennes målningar kommer just därifrån. Här finns bilder på stenar vid stranden mellan Kivik och Vitemölla och blommande ljung på Ravlundafältet.
– Jag tycker om att arbeta utomhus under bar himmel. Då tycker jag att jag lyckas som allra bäst med att fånga det Österlenska ljuset.
I oktober är hon aktuell med en utställning i Åhus med verk från fyra generationer.

Misa inte!

Vernissage på söndag 19 juni klockan 13 till 16. Konstnär Toni Roos invigningstalar och Julia Sigova spelar piano.

Publicerad 18 June 2016 14:00