Matlinah Omiti har stora planer för Edmanska husets nya utställning. Foto: Felix Alnemark

Matlinah Omiti har stora planer för Edmanska husets nya utställning. Foto: Felix Alnemark

Nu fylls Edmanska huset igen

Storsatsning på teater och konst

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Edmanska huset i Folkparken har stått tomt i flera år. Nu är det klart att huset återigen ska fyllas av kultur. Sjätte kontinenten heter satsningen som kommer vara öppen för både skolelever och allmänhet.
Sjätte kontinenten heter den tvärvetenskapliga utställning som Teater sagohuset tillsammans med Lunds kommun startar i Edmanska huset i höst.
– Teatern har ingen fast scen. När vi skulle sätta upp föreställningen kom vi att tänka på Lunds universitet, säger Margareta Larsson, konstnärlig ledare.
Två stycken teaterföreställningar ska sättas upp i höst. Den första handlar om en familj som blir världens största tvålproducenter men samtidigt blir världens största producent av avfall som flyter runt i havet.
Det dumpas 8,8 miljoner ton plast i världshaven varje år. Det plastberg som flyter omkring i stilla havet är dubbelt så stort som USA.
I de rymliga lokalerna ska en tvärvetenskaplig interaktiv utställning byggas upp.
– Det här har parkförvaltningen plockat upp på fem minuter i Lomma, säger utställningsarkitekten Matlinah Omiti och pekar på skräpet som satts upp på två stora stafflier.
Hon kommer fylla byggnaden med interaktiva installationer och experiment.
– Alla lär sig inte genom att läsa. Det här kommer vara installationer man kan krypa in i och uppleva, säger Matlinah Omiti.
Med så kallade ”ghost nets”, övergivna fiskenät ska hon bygga en stor hängmatta med plats för 20 barn. Hon har också sytt upp en val i naturlig storlek av tunt tyg. Dessutom blir det videoprojektioner.
Hon samarbetar med forskare och elever från institutionen för biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet som står för faktakunskapen. Tillståndet i haven ska belysas och problematiseras. Eleverna kommer att få delta i forskarledda workshops. Utställningen har premiär i september.
Ungefär 3 000 skånska elever kommer att se utställningen som också är öppen för allmänheten. Andra deltagare i projektet är också Sysav, Lunds renhållningsenhet och många fler.

Publicerad 17 March 2017 06:00