Oscar Sajland kämpar mot en aggressiv och snabbväxande tumör.

Oscar Sajland kämpar mot en aggressiv och snabbväxande tumör. Foto. Privat

Familjens vädjan: Hjälp oss få behålla Oscar

Lider av en aggressiv och snabbväxande hjärntumör

LUND. 13-åriga Oscar lider av en ovanligt aggressiv och snabbväxande hjärntumör. I Sverige finns ingen behandling att få men Oscar har bestämt sig för att överleva. Genom en insamling hoppas han och hans föräldrar få ihop tillräckliga medel för att åka till Mexiko där flera barn med liknande diagnoser räddats till livet.

Från att ha varit en pigg och glad 13-årig, fullt fokuserad på skolan, handbollen och sitt stora intresse för matlagning, började Oscar Sajland i början av december märka att något var fel.

– Han fick dubbelseende och började vrida på huvudet konstigt, förmodligen för att kompensera synbortfall, berättar hans pappa Göran.

Föräldrarna misstänkte att sonen såg dåligt och beställde en tid till honom hos en optiker, varifrån han remitterades till ögonkliniken.

I väntan på tid till ögonläkare förvärrades Oscars symptom och den 12 december ringde Göran kliniken för att se om det inte gick att snabba på. Samma dag fick de en återbudstid.

Kan vara så att jag har cancer i hjärnan

Efter två timmars undersökning gav ögonläkaren upp och skickade Oscar vidare till barnsjukhuset. Ingen kunde sätta fingret på vad som var fel vilket oroade.

– Man tog bland annat prov för att utesluta borrelia och en magnetröntgen beställdes. När borreliatestet kom tillbaka negativt sa Oscar själv att ”Det kan vara så att jag har cancer i hjärnan”.

Själv ville Göran inte tro det värsta, men när läkarna kom in efter magnetröntgen med dystra miner förstod han att sonen haft rätt i sina farhågor.

Den 15 december diagnostiserades Oscar med DIPG – Diffust Pons Gliom, som är en aggressiv form av tumör som växer i den känsliga hjärnstammen där livsviktiga nervsignaler mellan hjärnan och kroppen går.

– Både jag och Oscars mamma var i fullständig chock. Vanligtvis drabbar sjukdomen yngre barn och vi grep efter varje halmstrå. Vi ville inte tro på det de sa och frågade gång på gång om de inte förväxlat hans röntgenbilder med någon annans.

Till följd av tumörens placering i hjärnan går den inte att operera bort och behandling för att på annat sätt bota sjukdomen saknas i Sverige.

Men det finns hopp.

På en privat klinik i Monterrey i Mexiko har man specialiserat sig på att behandla barn med just denna typ av aggressiv hjärntumör.

På kliniken kombineras två olika behandlingar för att bromsa och i vissa fall även bota sjukdomsförloppet. Den, ena Intraarteriell kemoterapi, är cytostatika som injiceras direkt in till det område i hjärnan där tumören sitter och den andra är immunterapi som hjälper kroppens eget immunförsvar att bekämpa cancercellerna.

Behandlingarna har visat sig vara effektiva för barn vars sjukdomsförlopp varit betydligt längre framskridet än Oscars.

– Nästan direkt efter att vi fått besked om Oscars tillstånd började vi leta efter alternativa behandlingar utomlands. Vi fick kontakt med flera familjer runt om i världen, vars barn drabbats av sjukdomen. Ganska snabbt förstod vi att det var till México vi skulle, säger Göran.

En ansökan med dokumentation över Oscars hälsotillstånd skickades till kliniken. Därefter var det bara att vänta.

– Det tog ungefär två veckor att få besked om han var aktuell för behandling. Det var en mardröm. Hade de sagt att cancern var för långt framskriden för behandling hade allt hopp varit ute.

Men så för två veckor sedan kom sms:et Oscar var välkommen på konsultation.

Behandlingen är dock dyr och beräknas kosta cirka tre miljoner kronor exklusive sjukvård, resor och boende.

– Det är mycket pengar och mer än vad vi själva kan få ihop. Men att låta pengar vara ett hinder för Oscars liv finns inte i vår värld. Det finns nog inte i någon förälders värld, säger Göran.

För att få ihop medel till resan har familjen därför startat en insamling på sociala medier under #SaveOscarSajland samt på sidan Youcaring.

I skrivande stund har de fått ihop cirka 117 000 euro och till helgen lyfter planet mot Monterrey.

– Vi kan inte vänta tills vi har hela summan, då Oscar riskerar att bli för dålig under tiden. På måndag kommer han ha en första konsultation med läkarteamet och sedan drar behandlingen i gång på tisdag.

Planerar att studera och skaffa familj

För Oscar finns inget annat alternativ än att han kommer att bli helt återställd.

– Han har så mycket framtidsplaner. Han planerar att studera och skaffa familj. För honom finns ingen annan utgång.

Oscars föräldrar Cecilia och Göran vill även rikta ett stort tack till all personal på Barnsjukhusets avdelning 62.

– Att ta hand om två förtvivlade föräldrar samtidigt om de skall fokusera på att vårda ett allvarligt sjukt barn kan inte vara lätt, men de har varit helt fantastiska! Oscar kommer tillbaka och hälsar på er när han kommer hem nästa gång!

Eventuella medel som blir över genom insamlingen kommer doneras till forskningsprojekt för DIPG-forskning och därmed komma till nytta för andra barn som Oscar.

Vill du använda Swish så använd telefonnummer 070 62 65 478

Publicerad 14 February 2018 09:19