Att äntligen få komma hem till familjen i Lund betyder mycket för Oscar.

Att äntligen få komma hem till familjen i Lund betyder mycket för Oscar. Foto. Sanna Hjalmarsson

Kampen fortsätter för cancersjuka Oscar

Fick i veckan komma hem till familjen: "Jag har saknat dem mycket"

LUND. I snart tio månader har 14-åriga Oscar Sajland kämpat mot sin cancer. För första gången sedan februari då han tillsammans med familjen åkte till Mexiko för att behandla sin hjärntumör var han i veckan hemma i Lund.
Lokaltidningen mötte honom i familjehemmet på Nilstorp.

På ovanvåningen sitter Oscar. Han är i full färd att planera morgondagens middag med kompisarna.

– En av dem är vegetarian så jag tänker att jag gör vegetariskt till allihop. Det blir lättare. Det blir kikärtsbiffar fyllda med halloumi som paneras i panko. Till det ska vi ha en potatispuré, berättar han.

Det är tredje gången där här veckan som kompisarna kommer på besök. Det gäller att passa på. Oscar är nämligen bara hemma på snabbvisit. Om mindre än en vecka är det dags att sätta sig på planet igen.

– Det känns jobbigt att behöva lämna. Jag saknar mamma och familjen mycket, säger han.

Det var i februari som familjen Sajland reste till Mexiko för att inleda en tuff behandling mot den aggresiva hjärntumör som drygt två månader tidigare hittats i Oscars hjärnstam.

Var tredje vecka sedan dess har Oscar behandlats för att bromsa och förhoppningsvis även bota sjukdomen. Det är en intraarteriell kemoterapi, där cytostatika injiceras direkt in till det område i hjärnan där tumören sitter. På sikt, förhoppningsvis under hösten, läggs ytterligare en behandlingsmetod till med immunterapi som hjälper kroppens eget immunförsvar att bekämpa cancercellerna.

I början av behandlingsperioden bodde både mamma och pappa, samt de två yngsta syskonen med Oscar i Mexiko, men sedan en tid tillbaka är det bara Oscar och pappa Göran kvar.

– Mamma har varit tvungen att åka hem och jobba och de andra måste gå i skolan, förklarar Oscar.

Under de två veckor Oscar varit hemma har han gjort flera läkarundersökningar. Även läkarna här bekräftar att tumören minskat. .

Under de två veckor Oscar varit hemma har han gjort flera läkarundersökningar. Även läkarna här bekräftar att tumören minskat. . Foto. Sanna Hjalmarsson

Han hostar ansträngt och kämpar med slemmet som samlas i hans lungor.

Hostan förklarar Oscar kom efter den senaste i raden av lunginflammationer som ledde till att den högra lungan kollapsade.

– Det höll på att kosta honom livet. Då visste vi faktiskt inte alls hur det skulle sluta, säger pappa Göran.

För att åter träna upp den förlorade lungkapaciteten tränar Oscar nu flera gånger om dagen, Med sjukgymnast på morgonen och spinning och styrka på eftermiddagen.

I bland känner jag att vi måste diskutera mina arbetsvillkor

– Det är det enda pappa tjatar om. Att vi ska träna hela tiden. I bland känner jag att vi måste diskutera mina arbetsvillkor, säger han.

Lunginflammationerna och efterföljande komplikationer har kostat mycket, kroppsligt, men även ekonomiskt.

– Notan för lunginflammationerna och lungkollapserna har väl landat på närmare 1 900 000 kronor. Det är pengar som skulle ha använts till att behandla Oscars cancer. Pengar som vi nu står utan, berättar Göran.

För att återfå kontrollen över ekonomin har de två veckorna hemmavid förutom att umgås med vänner och familj även handlat om att göra upp nya planer för insamlingen Save Oscar Sajland (www.saveoscarsajland.com/), som Lokaltidningen tidigare rapporterat om.

– Under våren och försommaren har vi fått in så oerhört många donationer och folk har hjälpt oss med ett otroligt engagemang, men efter ett tag faller sånt här i glömska. Donationerna som är så oerhört viktiga för Oscar kommer nu allt mer sällan, säger Göran.

Trots oron över ekonomin och Oscars medtagna lungor vågar familjen nu vara försiktigt optimistisk gällande kampen mot cancern. Sedan behandlingarna inleddes har Oscars tumör krympt väsentligt och svullnaden och inflammationen i hjärnan har gått tillbaka.

– Vi ser förbättringar varje dag. Han har återfått smaksinnet och kan åter använda sina ben. Det som varit svårast att återfå är kraften i armen. Vi försöker tjata på honom att han ska använda båda händerna när han exempelvis bygger Lego, men det är svårt när han har en fungerande arm.

Exakt hur länge Oscars behandling kommer fortgå vet man inte i nuläget.

– Under hösten kommer vi fortsätta med behandling var tredje vecka, sen får vi se efter jul. Förhoppningsvis har vi då kommit så långt att han kan få behandling mer sällan, säger Göran.

Publicerad 23 September 2018 06:00