I fjol fångades Snapphanevargen på bild i Hörby bara några mil från Skrylle. Snapphanevargen sköts dock av misstag i augusti i år.

I fjol fångades Snapphanevargen på bild i Hörby bara några mil från Skrylle. Snapphanevargen sköts dock av misstag i augusti i år. Foto. Arkiv/ CE Carlssons viltkameror

Uppgifter om vargar i Skrylle dementeras: "Extremt osannolikt"

Den enda varg som funnits i Skåne de senaste åren sköts till döds i somras

DALBY. Under veckan har det inkommit rapporter om att ett vargpar synts till i Skrylleskogen utanför Dalby. Enligt Nils Carlsson på Länsstyrelsen är det dock osannolikt att det rört sig om varg.

– De senaste fem åren har vi gjort observationer av en varg i Skåne och Kronoberg. Den vargen sköts tyvärr av misstag i slutet av sommaren. Att det nu skulle finnas två vargar i Dalby är extremt osannolikt, säger han.

Att privatpersoner tror sig se varg i vårt sydliga landskap är dock inte alls ovanligt.

– Vi får in rapporter med jämna mellanrum, men nästan alltid rör det sig om lösspringande hundar, vilket vi har gott om, säger Nils Carlsson.

För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnaden mellan hund och varg och Länsstyrelsen uppmanar alla som gör iaktagelser att höra av sig.

– Det händer klart att vandringsvargar tar sig ner då och då. Om man tror sig se en varg ska man alltid ta både bild och film och skicka till oss. Vi är vanda att se skillnaden, säger Nils Carlsson.

Publicerad 02 November 2018 13:18