I år fattas beslut om barn ska erbjudas gratis vaccination mot vattkoppor.

I år fattas beslut om barn ska erbjudas gratis vaccination mot vattkoppor. Foto: Mostphotos.com

Barn kan få gratis vaccin mot vattkoppor – beslut fattas i år

Enhetschef: "Drabbar ju i princip alla"

SVERIGE.

I Tyskland, USA och Finland vaccineras alla barn mot vattkoppor. Nu kan det även bli verklighet i Sverige. Folkhälsomyndigheten utreder just nu om allmän gratis vaccinering mot smittan. "Det är ett effektivt vaccin. Vaccinerar man med två doser tar man i princip bort cirkulationen av vattkoppor i samhället", säger Adam Roth, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till TT.

Av
Andreas Holm

Vattkoppor börjar i allmänhet med lätt till måttlig feber och värk i kroppen under något dygn. Sedan uppstår ett kliande, blåsformigt utslag, ofast i ansikte, hårbotten och munhåla. I dag rekommenderas vaccination till barn med underliggande sjukdomar som nedsätter immunförsvaret, exempelvis kronisk njurskjukdom, och kan ges från 9 månaders ålder.

Till sommaren väntas Folkhälsomyndigheten ge sitt beslut om vaccinet bör föras in i det nationella vaccinationsprogrammet.

– Fördelarna är förstås att man undvika sjukdomsbörda. Vattkoppor drabbar ju i princip alla i Sverige. Oftast är det en lindrig sjukdom. Men 300 till 400 fall per år måste sjukhusvårdas bland unga, och sedan är det ungefär hälften så många som måste sjukhusvårdas bland äldre, säger Adam Roth till TT.

Sedan våren 2018 har en utredning pågått och det blir upp till regeringen att ta ställning i frågan. Enligt Adam Roth måste vaccinationen effektivt förebygga sjukdomen och visa att det inte finns några medicinska risker med vaccin mot vattkoppor.

– Det är det här som utredningen kommer att visa, så jag kan inte helt förekomma det. Vi har väldigt höga krav på ett vaccin som ska ingå i ett nationellt program, så nyttan måste väldigt tydligt överväga riskerna, säger han.

Fakta: Vattkoppor och vaccin

Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Du kan bara få den en gång, därefter är du immun mot den.

Vanliga symptom är feber, huvudvärk, trotthet och vätskefyllda blåsor, som kan klia mycket. Symptomen är ofta besvärligare ju äldre du är. Det brukar tio och tjugo dygn från det att du smittas innan de första symptomen märks.

Efter ett par dagar bildas röda utslag, oftast på överkroppen. De kan sprida sig till hela kroppen.

De flesta får vattkoppor redan som barn. Sjukdomen brukar läka av sig själv. Det finns fall där barn dött av sjukdomen.

Sök alltid vård om du är 18 år eller äldre – men ring till vårdcentralen först.

Vattkoppor kan ibland orsaka lunginflammation och i mycket ovanliga fall leda till hjärnhinneinflammation.

Vaccinet mot vattkoppor är effektivt och bekostas av patienten själv. En dos skyddar mot allvarlig sjukdom. Två doser förhindrar cirkulation av sjukdomen i samhället.

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Publicerad 11 February 2019 10:19