Vår på ingång när Skåne verkar bli utan meterologisk vinter.

Vår på ingång när Skåne verkar bli utan meterologisk vinter. "Är inte så ovanligt", säger Max Lindberg Stoltz, meterolog. Foto: Mostphotos/SMHI

Våren på ingång – Skåne blir utan vinter

"Temperaturerna kommer främst att ligga på plussidan"

SKÅNE.

Det ser inte ut att bli någon vinter i Skåne. Åtminstone inte någon meteorologisk sådan. I stället har varningar om risk för gräsbränder utfärdats och redan i veckan stiger temperaturen. "Redan från tisdagen väntas det bli omkring 8 plusgrader i stora delar av Skåne", säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Just nu är det fortfarande hösttemperaturer i Skåne och längs kusterna ser det ut att bli utan meterologisk vinter i år. För att det ska vara meterologisk vinter krävs en dygnsmedeltemperatur under 0 grader minst fem dagar i sträck – något det ännu inte har varit.

– Det är inte helt ovanligt att meteorologisk vinter uteblir, främst i södra delarna av Götaland. 2017 hade större delar av Skåne ingen meteorlogisk vinter och inte heller 2016 i sydöstra delarna, säger Max Lindberg Stoltz.

Utsikterna talar inte för någon skånsk vinter i år och mot helgen kan skåningarna eventuellt få känna på lite vårkänsla.

– Temperaturerna kommer främst att ligga på plussidan. I natt drar det in ett nederbördsområde över norra Skåne, men redan från i morgon onsdag kan det bli kring 8 grader i större delarna av Skåne och på sina håll 9-10 grader. Det ser inte ut att bli mer nederbörd fram till helgen men kan bli något mulet under torsdagen. Temperaturen ligger kvar rejält på plussidan på fredag och helgen bjuder på klara dagar.

Men först på fredag är meterologisk vår möjlig.

– För att det ska bli meterologisk vår måste 15 februari ha passerat och dygnsmedeltemperaturen ska vara över 0 grader under sju dagar i sträck, säger Max Lindberg Stoltz.

Och över Österlen och Blekinge har SMHI utfärdat en risk för gräsbränder.

– När snötäcken smälter bort kommer fjolårsgräset fram och det kan uppstå en brandrisk när det är torrt. Det är i sig inte så ovanligt att en varning utfärdas.

Publicerad 12 February 2019 13:32