En 33-årig man reste från Holland med över åttio kapslar narkotika i magen. Nu döms han för grov narkotikasmuggling.

En 33-årig man reste från Holland med över åttio kapslar narkotika i magen. Nu döms han för grov narkotikasmuggling. Foto: Tullens förundersökningsmaterial

Narkotikakurir stoppades med nästan ett kilo knark i magen

Tullkriminalens chef: "Förenligt med stora risker"

MALMÖ/LUND.

Vid en kontroll på ett X2000-tåg mot Stockholm fattades misstankar då mannen hade en sönderriven bussbiljett från Amsterdam till Köpenhamn. Han nekade till brott men erkände då han behövde gå på toaletten. I magen fanns över åttio kapslar innehållande narkotika. Nu döms 33-åringen till fängelse.

Av
Andreas Holm

Vid en röntgenkontroll hittades ett stort antal främmande föremål i magen som visade sig vara tabletter med heroin och kokain. Totalt hade knarkkuriren från Västafrika svalt 86 stycken kapslar innehållandes totalt 400 gram heroin och 429,6 gram kokain när han stoppades i Lund den 11 februari.

I förhör påstår mannen att han blev erbjuden flera tusen euro av en man på en nattklubb i Holland att smuggla knark till Sverige. På ett bord låg uppåt 400 kapslar. Om han svalt fler än 150 stycken kapslar skulle han får 5 000 euro. Eftersom han bara kunde svälja 86 stycken skulle han få 3 000 euro och en biljett till Stockholm. Enligt förhör uppger mannen att han behövde pengar för att kunna fullfölja sin musikaliska karriär och för att betala medicin och annat till sin mamma som var sjuk.

Hade någon kapsel gått sönder kunde mannen ha mist livet.

– Spricker en sådan kapsel är det akut fara för livet, det är alltså förenligt med mycket stora risker för den som gör så här, säger Erik Friberg, chef vid tullkriminalen i Malmö, till Kvällsposten.

33-åringen, som tidigare fällts för narkotikabrott av italiensk domstol, döms nu för grov narkotikasmuggling till sex års fängelse.

"Han har genomfört smugglingen på ett avancerat och svårupptäckt sätt genom att han svalt narkotikan, å andra sidan framstår det som att NN utnyttjats av andra och att han inte agerat helt självständigt.", skriver Malmö tingsrätt i domen.

Åklagaren yrkade även på att mannen skulle utvisas till sitt hemland för att avtjäna sitt straff. Tingsråtten menar att det finns individuella omständigheter och starka skyddsskäl som flykting och ogillade därför yrkandet.

Publicerad 12 April 2019 13:00