Nu ska Lunds kommun granska stadens lekplatser så att de är säkra för barn.

Nu ska Lunds kommun granska stadens lekplatser så att de är säkra för barn. Foto: Lunds kommun

Lekplatser ses över efter allvarlig olycka

Fyraåriga Neas finger slets av i rutschkana

LUND.

Efter förra veckans olycka då fyraåriga Nea skadade sig allvarligt på en rutschkana i Lund ska nu de mest populära lekplatserna granskas i jakten på slitage.

Av
Mattias Grenholm

Det är tekniska nämnden som gett förvaltningen i uppdrag att omgående leta efter dolt slitage, skadegörelse och andra fel på Lunds kommuns mest använda lekplatser.

– Lunds kommunala lekplatser och skolgårdar måste vara trygga och säkra för barn i alla åldrar. Lekutrustningen ska alltid vara i bästa skick, säger Jan Annerstedt, tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Kommunen uppger att varje lekplats kontrolleras fyra gånger per år – trots detta var rutschkanan trasig och fyraåriga Nea fick ett finger allvarligt skadat.

– Av skäl som ingen ännu känner till i detalj uppstod ändå en allvarlig olycka i Stadsparkens rutschkana. Sådana olyckor får helt enkelt inte inträffa, säger Jan Annerstedt.

Tekniska nämnden ska även granska senare års besiktningsprotokoll för att se om rutinerna vid kontroll av lekplatser behöver ändras.

Rutschkanan i Stadsparken är fortfarande avstängd medan kommunens försäkringsbolag utreder olyckan.

– Vi för en fortsatt dialog med konstruktören och besiktningsförrättarna för att gå till botten med vad som orsakade olyckan. Detta gör vi för att säkerställa att något liknande inte händer igen – varken i Stadsparken eller på våra andra lekplatser, säger Anita Wallin, tillförordnad teknisk direktör i Lunds kommun.

Publicerad 11 July 2019 11:23