Incidenten med drönaren var bara en av flera där sköterskan var inblandad.

Incidenten med drönaren var bara en av flera där sköterskan var inblandad. Foto: Adobe Stock

Sjuksköterska flög drönare – patient träffades i håret

Riskerar indragen legitimation – ”är inte förtjänt av allmänhetens tilltro”

LUND.

En sjuksköterska har anmälts av IVO efter att bland annat flugit drönare på avdelningen, uttryckt till en patient att hen inte skulle våga ta livet av sig, och somnat när hen skulle vaka över en självmordsbenägen patient.

Av
Sofia Sundqvist

En sjuksköterska som var verksam inom psykiatrin i Lund blev förra året avstängd från sitt arbete en period, efter att ha misstänkts brukat övervåld mot patienter.

Sjuksköterskan hade vid upprepade tillfällen fått klagomål av både patienter och personal på sitt bemötande och agerande, och anses haft ett bristande professionellt förhållningssätt.

När sköterskan vid ett tillfälle hade ensamt ansvar för 16 patienter hade hen flugit runt med sin privata drönare inne på avdelningen – en flygtur som slutade när drönaren fastnade i en patients hår.

Sköterskan ska också haft en privat relation med en patient som upprätthållits via sms, något som sköterskan förklarar var på grund av omtanke.

Under perioden sjuksköterskan var avstängd har denne ändå besökt arbetsplatsen och i vistas i läkemedelsrummet.

När Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) frågade sjuksköterskan om varför den besökt arbetsplatsen trots avstängningen, säger hen sig inte känna till att den inte fick vistas där, och att orsaken till att hen befunnit sig i läkemedelsrummet var för att prata med en kollega.

Kollegor har upplevt att sjuksköterskan haft sluddrigt tal och uppträtt påverkad. Det är något som sjuksköterskan nekar, och hänvisar till att orsaken till deras upplevelser kan vara att hen lider av insomnia och ofta är trött.

I anmälan framgår också att en patient i samband med en utskrivning hotat med självmord. Istället för att ta hotet på allvar uttryckte sjuksköterskan att det skulle hen inte våga göra.

Då patienten utskrivits utförde hen ett allvarligt självmordsförsök.

Sjuksköterskan har dessutom undanhållit från sin arbetsgivare att hen aldrig avslutat en utbildning till specialistsjuksköterska.

IVO anser i sin anmälan att sjuksköterskan inte anses lämplig för yrket och anses att dennes legitimation bör dras in. Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade istället att hen fick tre års prövotid.

Sjuksköterskan har avslutat sin anställning inom Vuxenpsykiatrin i Lund.

Publicerad 11 July 2019 13:58