Estonias bogvisir bärgades i oktober 1994 och finns nu i Sjöhistoriska museets förvar.

Estonias bogvisir bärgades i oktober 1994 och finns nu i Sjöhistoriska museets förvar. Foto: Anneli Karlsson/Sjöhistoriska museet

Anhöriga nekas skadestånd – 25 år efter Estoniakatastrofen

Advokat: "Det är helt skandalöst"

För drygt 25 år sedan omkom 852 personer när färjan M/S Estonia sjönk på Östersjön. Idag har en Fransk domstol sagt nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade Estonia.

Av
Sofia Sundqvist

Cirka två år efter katastrofen lämnade advokaten Henning Witte, som företräder de anhöriga i målet, in en stämningsansökan mot två företag.

De dröjde 23 år till huvudförhandlingen hölls, där de två företagen riskerade skadestånd i mångmiljonklassen – det franska klassningssällskapet Bureau Veritas, som certifierade Estonia, och det tyska varvet Jos L Meyer-Werft, som byggde henne.

Idag föll domen – det blir inget skadestånd till de anhöriga.

– Jag vet egentligen inte hur många klienter jag har haft, under processens gång har de fallit bort. De har tröttats ut, de orkade inget mer. Själv har jag aldrig hört talas om att en rättegång i en första insats tar så lång tid, har Henning Witte tidigare sagt till TT.

Orsaken till olyckan tros vara att bogvisiret lossnade och lämnade fören vidöppen. Men än idag ifrågesätts haveriundersökningen och olycksförloppet från olika håll.

– Jag har inte läst domen, men det är givetvis en besvikelse. Cirkusen fortsätter. Det är helt skandalöst, hur man nonchalerar händelserna kring Estonia, och framförallt de anhöriga, säger Henning Witte till SVT.

Publicerad 19 July 2019 16:20