Gräsplanen perforeras för att få skapa hålrum som sedan fylls med biokol.

Gräsplanen perforeras för att få skapa hålrum som sedan fylls med biokol. Foto: Jacqueline Hellmann

Lund först ut med biokol på fotbollsplaner

Säsongen på gräs kan förlängas

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Lunds kommun anlägger nu Sveriges första fotbollsplaner med biokol på Linero IP. Biokol kan förlänga säsongen för spel på riktigt gräs vilket beror på dess vatten- och näringshållande egenskaper som ger ett djupare och mer förgrenat rotsystem, och därmed mer slitstarka gräsytor. Gräset blir också mindre känsligt för torka då biokol är poröst och kan hålla vatten. Ett mer slitstarkt alternativ för gräsplaner innebär också miljövinster enligt Lunds kommun.

Markus Paulsson är energistrateg på Lunds kommun och projektledare för det Vinnova-finansierade innovationsprojektet Rest till Bäst där satsningen på biokolsplanen görs.

– Fördelarna med att blanda biokol i jorden till fotbollsplaner är många. De bidrar dels till att säsongen för spel på gräsplan kan förlängas, dels har det flera miljö- och klimatfördelar. Klimatnyttan ligger i att riktigt gräs binder koldioxid, men framför allt att biokol i marken bildar en långvarig kolsänka. I detta försök binds drygt 20 ton CO2-ekvivalenter, säger Markus Paulsson i ett pressmeddelande.

– Med biokol i gräsplaner undersöker vi om det kan vara ett miljövänligare alternativ till konstgräsplaner, vilket skulle innebära minskad användning av plast och därmed en minskad spridning av mikroplaster i naturen, säger Rickard Persson, enhetschef på Idrottsservice i Lunds kommun.

Försöket med fotbollsplanen genomförs av Lunds kommun och Skånefrö AB inom ramen för innovationsprojektet Rest till Bäst.

Publicerad 06 December 2019 00:00