Eos Cares får Lunds kommuns integrationspris.

Eos Cares får Lunds kommuns integrationspris. Foto: Adobe Stock

De får kommunens integrationspris

Priset går till Eos Cares

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Lunds kommun har delat ut sitt integrationspris. I år går det till Eos Cares. Priset delas varje år ut för att uppmuntra insatser som främjar ökad integration. Vinnare kan vara företag, organisationer, förvaltningar, nätverk eller föreningar i Lunds kommun.

– Vi är mycket tacksamma för att vårt arbete uppmärksammas på detta sätt. Som representanter för idrottsrörelsen vill vi lyfta fram att integration handlar inte bara om jobb, skola och myndighetskontakter, det är även avgörande att barn och ungdomar har tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter och att det finns mötesplatser där alla samhällsgrupper kan komma samman. Med rätt förutsättningar kan idrotten och föreningslivet här göra enorma skillnader, säger Axel Wallin, programansvarig Eos Cares i ett uttalande.

Motiveringen lyder: "Basketklubben Eos är en viktig aktör i föreningslivet i Lund. Genom klubbens integrationsprogram Eos Cares har Eoshallen utvecklats till ett centrum för integration och sociala aktiviteter med flera tusen deltagare om året. Eos Cares möter och lyckas integrera människor från olika bakgrunder - alla är välkomna. Aktiviteterna tas fram tillsammans med besökarna och hela familjen aktiveras i allt ifrån nybörjarbasket, språkträning i svenska och hemspråksundervisning i arabiska. Utflykter i Lund med omnejd är ett annat sätt att bryta isolering. Eos Cares samverkar ofta och gärna med andra föreningar och kommunens verksamheter vilket stärker det gemensamma integrationsarbetet i Lund. De arbetar ständigt för att ligga i framkant för att utveckla sitt arbete och nå ut till fler, båda unga och gamla, asylsökande som internationella studenter. Juryn för Lunds kommuns integrationspris anser även att Eos Cares är ett bra exempel på hur en idrottsförening kan växa med ett socialt ansvarstagande."

Publicerad 18 December 2019 00:00