Det årliga nyårsdags doppet vid Klitteghus i Ängelholm.

Det årliga nyårsdags doppet vid Klitteghus i Ängelholm. Foto. Stefan Ed

Gå och bada till jul!

"Det känns så skönt i kroppen efteråt"

NYÅR. Brist på snö och ont om skidbackar, men en lång kuststräcka fri från is, Varför inte släppa lös endorfinerna på något av den skånska kustens kallbadhus under jul- och nyårshelgen.

Av
Caroline Säfstrand

För bara ett halvt dygn sedan sken solen över ett vindstilla Öresund. Nu drar nordvästvinden in regnet på tvären. Trädäcket som sommartid är knökat med folk ligger öde. Bryggan är hal och den digitala termometern på Kvickbastuns gavel visar strax under fem grader.

– Det är ganska lagom, men egentligen spelar vattentemperaturen mindre roll. Lite solsken och vindstilla ska det vara, och helst någon minusgrad i luften och lite snö på bryggan, säger Eva Jönsson.

Hon har slagit sig ned i entrén till Kvickbastun i Höganäs, med badkassen i knät. Hon sitter i föreningen Kvickbadhusets styrelse sedan några år tillbaka.

– Vi hade en liten låda här intill tidigare, sedan fick vi kommunens hjälp att bygga det här kallbadhuset som föreningen driver, berättar hon.

För Eva drar badsäsongen i gång på allvar under hösten. Så länge temperaturen tillåter är hon morgonbadare som badar utan att först värma sig i bastun. Men längre in på hösten blir det både bastubad och kalldopp.

– Det känns så skönt i kroppen efteråt.

Intresset för bastubad och kalla dopp har ökat markant i Höganäs sedan Kvickbastun kom på plats, berättar hon. Och skaran av besökare har blivit bredare.

– Det är både unga och gamla som kommer hit för att vinterbada. Och på senare tid har vi sett allt fler barnfamiljer. Det är en mysig sak att göra tillsammans, säger Eva.

Föreningens ordförande Pelle Lindberg släntrar in, brunbränd med mössan på. Han har varit vid varmare breddgrader och förklarar att vattentemperaturerna skiljer si sådär 25 grader.

– Men jag längtar alltid efter ett vinterbad, det är alla endorfiner som frigörs när man doppar sig och sätter sig i bastun. De får oss att må bra. Vi vinterbadare är glada människor.

Om några timmar ska han tillbringa eftermiddagen med "gubbarna" i bastun.

– Där sitter vi och snackar, det är stark gemenskap här. Under julhelgen arrangerar vi Trettondagsdoppet. Det har blivit en succé i Höganäs.

Längs den skånska kusten finns flera möjligheter att bada bastu och doppa sig i det iskalla havet. Pelle Lindberg berättar att han och styrelsen flera gånger haft besök från andra föreningar som vill bygga kallbadhus.

– I vår förening tycker vi att Kvickbadhuset är ett av de vackraste kallbadhusen i trakten. Här längs Öresund har vi ju något som andra inte har. Vi kan sitta i bastun och se över till ett annat land. Det är fantastiskt, säger Pelle Lindblad.

Här kan du vinterbada längs Skånes kust

Hotell Skansens kallbadhus i Båstad

Kvickbadet i Höganäs hamn

Pålsjöbaden i Helsingborg

Kallis vid Gröningen i Helsingborg

Råå Kallbadhus

Kallbadhuset i Landskrona

Bjerreds Saltsjöbad vid Långa bryggan

Ribersborgs kallbadhus i Malmö

Sibbarps Saltsjöbad på Sommarvägen i Sibbarp

Runt om i Skåne finns också flera privata alternativ och lokala kallbadgrupper. Bland annat i Åhus och Bromölla.

Publicerad 25 December 2019 00:00