Jens Formare.

Jens Formare. Foto: Fredrik Magnusson

Torna Hällestads lanthandel möter våren i Dalby

Öppnar filial i gammal smedja

DALBY.

Torna Hällestads lanthandel har öppnat filial i Dalby. Den gamla smedjan mitt i byn ska fyllas med bröd, mat och lokala varor. Till våren ska kaféverksamheten vara igång.

Av
Fredrik Magnusson

Det är en kall dag i Dalby, med snöblandat regn i luften, när Lokaltidningen kommer besök till den gamla smedjan som fram tills nyligen var en blomsterhandel. Jens Formare från lanthandeln i Torna Hällestad förklarar vad som ska ske i byggnaden.

– Vi hade väl egentligen inga planer på att bygga ut verksamheten men så fick vi frågan från kyrkan som äger lokalen, säger Jens.

– Vi har ganska många kunder från Dalby så vi tänkte att de kunde få lite närmare till oss samtidigt som det är roligt att prova på något nytt. Dalby är den närmaste byn från Hällestad och många har en koppling hit, alla passerar Dalby och det ligger på rätt håll jämfört med Sandby eller Veberöd.

Lanthandeln i Torna Hällestad firade fem år i våras. Där finns bland annat handel, restaurangverksamhet och catering. I Dalby blir det inte riktigt lika omfattande verksamhet.

– Tanken är att vi ska ha en butiksdel och en kafédel. Vi ska ha lunch men också erbjuda take away-mat. Vi kommer inte ha allt här som finns i Hällestad, vi satsar inte på att ha öppet kvällar här och har inga planer på att söka utskänkningstillstånd.

Det lilla kök som finns i byggnaden ska renoveras. Till våren ska det finnas en uteservering.

– En del produkter kommer bara finnas i Dalby, vi kommer bland annat satsa på att ha lösviktsvaror. Linser, torkad frukt och hel säd. Vi kommer ha take away i Hällestad också och på sikt hoppas vi kunna utöka personalstyrkan, målet är ju att folk ska kunna jobba i byarna.

Lanthandeln hoppas också kunna locka fler till Hällestad kommande år.

– Vi har ett projekt för destinationsutveckling där vi samarbetar med bland annat kyrkan och lokala företag för att få fler besökare till Hällestad. Det kan exempelvis vara att ordna visningar av kyrkan och sen ha lunch hos oss eller att kombinera studiebesök på Hällestad svamp med mat efteråt med svampfokus. Vi vill få ut folk till oss, säger Jens Formare.

Publicerad 26 December 2019 00:00