Saknar förståelse för ansträngning

REPLIK/LUND. Det glädjer mig att Thomas Eliasson är konstruktiv i sin replik till mig. Vi är ense om att arbete är en viktig väg ur fattigdomen och utsattheten. Vi är även på samma våglängd när det gäller att långsiktig förändring i utsatta EU-medborgares hemvist är ett måste. Det som jag saknar är dock förståelse från Thomas för att utsatta EU-medborgare som vistas här tillfälligt gör precis den ansträngning som han förespråkar.
Det är inte så att flera lär sig svenska för skojs skull, utan för att öka chanserna till att anställas. Det är inte så att vi från föreningen Hjälp tiggare i Lund hjälper utsatta EU-medborgare att skriva in sig på arbetsförmedlingen och söka samordningsnummer gör det för att vi önskar vänner sitta knäböjda hela dagarna. Det är faktiskt inte så att föreningen tillsammans med kommunen och Crossroads Lund upprättat härbärge för den anledningen heller. Tryggheten det innebär att ha nånstans att sova i säkerhet på natten är betydelsefull för många anledningar men också för arbetssökandet. Om en ska ha rimlig chans till arbete bör en kunna tvätta sina kläder, ha mat för dagen, psykisk ohälsa hämmas i form av att kunna släppa stress och oro över att inte veta var en ska ta vägen inatt, kunna duscha samt sova i säkerhet från rasisternas högst reella hot. Detta har hjälpt flertalet in i arbete i Lund. Flertalet som nu har en möjlighet till ett liv och en framtid utanför fattigdomen.
Ditt resonemang om att alla friska kan arbeta och tjäna sina egna pengar och därför bör ingen stöttas håller svag nivå av, om jag får låna ditt uttryck, ”intellekt”. En medmänniska som hela sitt liv varit frånskild sina rättigheter och inte minst utbildning kan vi omöjligen ha samma förväntningar på som någon som är så privilegierad som exempelvis mig själv. Analfabeter har det inte lätt och ännu svårare är det om du är rom. Framförallt i Rumänien men även i Sverige. Den europeiska antiziganismen är utbredd och högst verklig. Samhällets attityd och struktur måste förändras. Detta tar tid. Under tiden som detta viktiga arbete sker tänker jag inte offra de utsatta medmänniskor som finns framför mig utan jag, och så många andra i föreningen och av medborgarna i Lund, vill stötta och hjälpa. Jag ber dig snällt att inte motarbeta oss. För om du använder, med dina egna ord, ”större tankeverksamhet” så tror jag du kan resonera dig fram till att det är inte de medmänskliga lundaborna som är fienden utan antiziganismen och fattigdomen i Europa.
 
Joakim Månsson Bengtsson
Ordförande Hjälp tiggare i Lund  

Publicerad 29 September 2015 08:29