En oigenkännlig Frans Löfqvist strax efter målgången på Gotland. Foto: Mia Löfqvist

En oigenkännlig Frans Löfqvist strax efter målgången på Gotland. Foto: Mia Löfqvist

Franz enduropremiär på Gotland slutade i succé

VEBERÖD.

Årets endurotävling på Gotland var det skitigaste sedan slutet av 80-talet. För Franz Löfqvist från Veberöd var det premiär. Efter målgång hade han lyckats klättra över hundra placeringar.

Av
Hannes Tobiasson

Gotland Grand National 2017 (GGN) var det lerigaste sedan 1989. Franz Löfqvist gjorde sin första tävling på Gotland och fick mersmak på leran. Han lyckades knipa till sig en femteplats i elitklassen.

– Det gick över förväntan och det känns väldigt gött. Trots att jag startade i andra ledet, säger Frans Löfqvist.

Eftersom han inte körde ifjol var han oseedad, så efter starten låg han på runt plats 130. Med andra ord lyckades han passera ett stort antal cyklar under klättringen.

– Jag kämpade på och tog en efter en.

Han trillade en gång och fick byta nedlerade handskar och glasögon fyra gånger inne hos hustrun Mia Löfqvist i depån. Största utmaningen var att inte krocka med någon av de runt 3 000 startande i tävlingen.

Han kör för teamet Lillemans MC i Lund och har en bakgrund i framförallt motocross där han kört SM, EM och i Elitserien. 27-åringen körde sitt första SM för tio år sedan. I år satsar han dock på enduron.

– Jag har alltid varit bäst den sista kvarten i crossen så jag tänkte att enduro borde passa mig, säger han.

Uthållighet och att ha huvudet med sig trots tröttheten, har varit hans styrka. Det kom väl till pass under de tre timmar och tjugo minuter han körde under GGN.

Nästa år ska han utöka endurosatsningen än mer.

– Då ska jag köra SM, två EM, Gotland Grand National och Novemberkåsan.

Publicerad 15 November 2017 07:11