Solcellsforskning får 35 miljoner kronor.

Solcellsforskning får 35 miljoner kronor. Foto: Mostphotos.com

Miljövänliga solceller med modern alkemi

LUND. Kemiprofessor Kenneth Wärnmark får 35 miljoner kronor för ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle.

Satsningen syftar till att få fram billigare och miljövänligare material som kan fånga in solens energi. Anslaget på 35 miljoner kronor kommer från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Kemiprofessor Kenneth Wärnmark har i många år forskat på bland annat möjligheterna att utveckla miljövänligare solceller genom att använda järnmolekyler som en central ingrediens. Järn skulle i sammanhanget vara en fördel jämfört med den mer dyrbara och sällsynta metallen rutenium, som annars är den metall som hittills uppvisat de mest önskade egenskaperna.

– Genom att använda järn istället för dyrare och ovanligare metaller kan solceller bli billigare och miljövänligare att producera. Därmed förväntas efterfrågan på solceller att öka avsevärt, säger Kenneth Wärnmark, kemist vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Wärnmark och hans forskarkollegor lyckades för ett par år sedan sätta fingret på hur järnbaserade färgämnen fungerar på molekylär nivå i solceller. Och förra året gjorde de ytterligare ett framsteg genom att lyckas manipulera energinivåerna i de järnbaserade molekylerna med gott resultat.

– Medeltidens alkemister försökte framställa guld ur andra ämnen, men misslyckades. Man skulle kunna säga att vi har lyckats med modern alkemi genom att ge järnet egenskaper som liknar rutenium, säger Kenneth Wärnmark.

Kenneth Wärnmark kommer i det nya projektet att samarbeta med Lundakollegorna Petter Persson, teoretisk kemi, och Arkady Yartsev, kemisk fysik, samt dessutom Reiner Lomoth på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

Publicerad 09 February 2018 09:37