Elvira Ahlqvist Moberg (th) från Lund, Sofia Cleasby (tv) från Klippan och Belinda Vedlugaite från Åhus.

Elvira Ahlqvist Moberg (th) från Lund, Sofia Cleasby (tv) från Klippan och Belinda Vedlugaite från Åhus. Foto: Fredrik Magnusson

Olösta fysikproblem ska få lösning

LUND.

Det finns mängder av obesvarade frågor och problem inom fysiken. I helgen ska några av dem få ett svar och en lösning.

Under tre dagar samlas gymnasieelever från hela landet i Lund för att arbeta med fysikproblem. Det är organisationen International Young Physicists Tournament (IYPT) som ligger bakom arrangemanget.

– Vi har tagit ut 17 olösta fysikproblem som eleverna har arbetat med sedan sommaren. Tanken är att de ska ta fram nya svar, säger Jakob Lavröd som är forskningsansvarig på IYPT Sweden.

Elverna har själva ansökt om att få vara med men det handlar om att fånga upp dem som har ett specialintresse för fysik.

– Vi gör det här i samarbete med skolorna men vi vill att de som är intresserade ska få chansen till att testa på forskning och kunna blomma ut inom ämnet, säger Jakob samtidigt som fler elever anländer för tre dagars labbande på Fysicum i Lund.

I april ska elevernas resultat presenteras och till slut ska fem stycken elever väljas ut som i sommar kommer att åka till Kina för att presentera de resultat som alla elever kommit fram till.

Vid en av bänkarna står Elvira Ahlqvist Moberg från Lund tillsammans med Sofia Cleasby från Klippan och Belinda Vedlugaite från Åhus. De har arbetat med hur hastigheten påverkar såpbubblor.

– När Jakob presenterade problemet blev jag helt fast, jag kan inte tänka på annat än såpbubblor och det blir bara roligare och roligare ju mer du håller på , säger Elvira.

– I skolan får du en färdig labhandledning, här får du tänka kreativt för att lösa problemet, säger Elivira och får medhåll från Sofia och Belinda.

Publicerad 09 March 2018 14:13