LIMUS lämnar över sin protestlista till Christer Wallin (M).

LIMUS lämnar över sin protestlista till Christer Wallin (M). Foto: Privat

M vill se en snabbutredning om LIMUS

LUND. Christer Wallin (M) tog nyligen emot en protestlista från den fristående musikskolan LIMUS som från årsskiftet står utan lokal. Moderaterna hakar nu på med en skrivelse för att räddaLIMUS, men det handlar också om andra friskolor inom kulturområdet.

LIMUS hyr idag lokaler på Svaneskolan men är uppsagda från årsskiftet. Moderaterna vill i sin skrivelse snabbutreda frågan och hitta en alternativ lokal. Pengarna ska tas från musikchecken.

– Beslutet om musikchecken är taget och pengarna finns för 2018, 5,5 miljoner, men styret stretar emot. LIMUS och andra aktörer är ett komplement till de kommunala musikskolorna. Köerna är långa och flera som står i kö hinner växa upp innan de får plats, säger Christer Wallin (M).

Christer Wallin (M) menar att LIMUS inte är de enda som ska få ta del av pengarna men nu handlar det om att rädda kvar verksamheten i Lund.

– LIMUS är verksamma i Staffanstorp där det finns kulturcheckar, och det fungerar utmärkt. Jag förstår inte den politiska låsningen när det kommer till valfrihet inom kultursektorn, det främjas när det kommer till skolvalet.

– Vi vill snabbutreda just detta fallet, men en idé hade kanske varit Fågelskolan, där det idag finns lokaler. Musikchecken är inget företagsstöd, utan det handlar om att korta köerna för barn som vill musicera.

Om Moderaterna tar makten efter hösten val kommer de införa musikchecken snabbt säger Christer Wallin (M).

Publicerad 31 May 2018 10:30