Dick Persson har genom sitt arbetet utomlands dokumenterat djur och natur under hela sitt liv.

Dick Persson har genom sitt arbetet utomlands dokumenterat djur och natur under hela sitt liv. Foto: Fredrik Magnusson

Mr Dick – djurens hjälte

LUND. Som liten grabb försvann Dick Persson från hemmet i Högseröd för att leta djur och insekter. När han var tio år tog han sina första bilder på kråkfåglar sittandes i trädtopparna. Det var början på en lång och framgångsrik naturfotografkarriär där allt från orkidéer till elefanter hamnat på bild.

Dick är inte utbildad fotograf. Han är inte heller zoolog. Han är elektriker i grunden. En elektriker med ett brinnande naturintresse och som upptäckt en helt ny insekt. Det räcker att komma innanför dörren hos Dick för att förstå att naturen och andra kulturer har präglat hans liv. Djuren och naturen präglar det mesta i hemmet. Kopparna i köket har djurmotiv och Dicks respekt för naturen går inte att ta fel på.

– Var rädd om naturen så är naturen rädd om dig brukar jag säga men också att vi klarar oss inte utan naturen men naturen klarar sig utan oss.

Dick är numera pensionär och bosatt i Lund. Under stora delar av sin yrkeskarriär arbetade Dick utomlands, och det är just utomlands som han tagit sina bilder och dokumenterat naturen.

– Jag drömde om tropiska länder som ung. Jag var eltekniker i lumpen och sökte efter det att få komma till Kongo, men mina föräldrar ville inte skriva på. När jag fyllde 21 gick min dröm i uppfyllelse, jag reste för att arbeta i Tunisien och det var första gången jag kom i kontakt med ökendjur, säger Dick.

Även om Dick drömde om tropiska länder så är det djuren i öknen som har en speciell plats hos Dick. Det var också i öknen som han upptäckte en ny insekt.

– Jag arbetade i Libyen och där dokumenterade jag djurlivet från kustremsan vid Medelhavet och hundra mil in i öknen. Jag fick smeknamnet "den galne svensken" av beduinerna. Libyen var helt stängt för utomstående på den här tiden. När jag var hemma i Sverige för att hälsa på flockades journalisterna.

Insekten som Dick upptäckte tillhör rovskinnsbaggarna. Upptäckten gjordes 1987 och 1993 presenterades Redovious dicki. Arbetet i med Libyens djurliv gjorde avtryck, och i skåpet hemma hos Dick står en utmärkelse från Khaddafi själv.

Nu är det inte bara Dicks arbete med djurlivet i Libyen som belönats med utmärkelser. Prisskåpet är mer än välfyllt och Dicks klippsamlingar är sprängfyllda med artiklar kring alla utställningar och upptäckter. Dicks bilder finns på 13 internationella museer, bland annat i Tanzania, på naturhistoriska museet. Där finns världens största permanenta naturfotoutställning med 365 av Dicks bilder, "The living gold of Tanzania".

– Jag lämnar aldrig ifrån mig en bild utan att ha artbestämt djuret på bilden. Utställningen i Tanzania är uppbyggd med texter så att alla kan lära sig något. Efter den utställningen blev jag utnämnd till shujaa, det betyder hjälte på swahili, säger Dick.

Arbetet i bushen i Tanzania fick lokalbefolkningen att kalla honom galen, precis som det var i öknen.

– Jag blev varnad för att slå upp mitt tält i ett område där lejon synts till. Jag svarade att lejon bara äter musongos, det betyder vita människor på swahili. De skrattade och svarade "Mr Dick is a bushman".

Rädsla för att vistats i djungel och öken är inget Dick lidit av. Visserligen har han dragit på sig i princip varenda tropisk sjukdom som finns, vid något tillfälle har det varit kritiskt. Men allt handlar enligt Dick om att veta vad du ger dig in i.

– När jag var stationerad på Cypern 1966 bombade Turkiet, jag blev evakuerad från Bagdad 1979 och var på plats när amerikanerna bombade Benghazi i Libyen.

Det är omöjligt att få med allt som Dick varit med om. Elva länder under yrkeskarriären, där allt fotograferande skett på fritiden. Djurens välbefinnande har alltid stått i centrum, men finns det då inget annat som intresserar Dick?

– Speedway, säger Dick efter att ha funderat.

– Det är en otrolig spänning i speedway, de är inga fegisar.

Längtar du tillbaka till resorna?

– Ja, det gör jag. Att studera djurens beteende upphör aldrig att fascinera mig.

Publicerad 06 June 2018 00:00