Philip Mårtensson har varit nere på botten med sitt spelmissbruk men nu arbetar han för att förändra spelmarknaden och få bolagen att ta ansvar.

Philip Mårtensson har varit nere på botten med sitt spelmissbruk men nu arbetar han för att förändra spelmarknaden och få bolagen att ta ansvar. Foto: Fredrik Magnusson

Philip var nära att mista livet – tog sig till slut ur sitt missbruk

Nu vill han skapa en förändring

LUND. Philip Mårtensson fastande i ett spelmissbruk under gymnasietiden. Otaliga besök på psykakuten, självmordsförsök och med ett skuldberg från den tiden har han nu tagit sig till final för stipendiet #GeTillbaka.

Av
Fredrik Magnusson

Allt började med att Philip fick tillgång till drygt 70 000 kronor. Pengar han snabbt spelade bort.

– Det var under gymnasietiden. Jag har alltid varit en person som bjudit in mig själv, ställde upp för andra utan att få något tillbaka. Jag var kanske inte utanför, men det fanns ett utanförskap. Kanske kan det ha bidragit, funderar Philip som är 23 år.

När pengarna var borta fortsatte spelandet. Sms-lån, lån från kompisar och ständig förnekelse.

– Jag har varit på psykakuten hur mycket som helst, jag ville ha hjälp, jag hade ångest över mitt spelande men ingen hjälp fanns.

Philips föräldrar började leta efter en behandling. De hittade ett behandlingshem utanför Linköping. Philip åkte dit på sin födelsedag 2015.

– Jag ville inte åka. Jag hade telefonen i fickan och efter en kort tid åkte jag hem. Jag fick välja mellan att lämna ifrån mig telefonen eller åka därifrån. Jag åkte och fick ett återfall.

Under tiden Philip var hemma och spelade igen började han inse att han var fast i ett missbruk.

– Återfallen kommer vara en del av livet, jag måste leva med det.

Efter behandlingen gick det nedåt för Philip. Allt kulminerade i ett självmordsförsök.

– Jag tappade lusten att leva och tände eld på mina ben. Jag låg på sjukhuset och tog kontakt med ett spelbolag och berättade att jag låg sjukhus, de gav mig 500 kronor att spela för.

Samtidigt hände något på sjukhuset som påbörjade en resa för Philip. En resa som handlar om att berätta om spelande och få folk att inse vidden av problemet. Philip började fundera kring hur han kunde nå ut.

– Jag kontaktade Jakob Vastamäki, som köpte tusen trisslotter. Jag berättade för honom vad jag ville och det blev en video som nådde ut till 50 000 personer.

Philips företag heter Betless, ett medvetet namn för att dyka upp hos sökmotorerna när folk söker spelsajter.

– Jag tänkte till en början att jag kanske kunde prata med de kändisar som gör spelreklam. Jag försökte bland annat få kontakt med journalisten Patrik Ekwall som började jobba för ett spelbolag. Han svarade först inte men när jag skrev ett inlägg på min egen Facebook-sida kommenterade han. Jag försökte hålla en saklig ton men det slutade med att han blockade mig på alla sociala medier.

Philip insåg att kändisspåret inte fungerade så bra och började istället titta på möjligheten att påverka på ett mer politiskt plan. Han skriver, är ute och föreläser och försöker få svar från spelbolag men också från investerare i spelbolagen.

– Jag köpte en aktie i spelbolaget Leo Vegas för att gå på deras stämma. Jag ställde frågan vad de gör åt det folkhälsoproblem som spelandet utgör. Jag ställde frågan två gånger utan att få svar.

Philip har många idéer om hur spelberoendet kan tacklas. Han menar att det finns lösningar men spelbolagen vill inte ta i dem.

– Är det rimligt att du ska kunna spela bort 300 000 på en halvtimme och sedan sätta in lika mycket igen? Det borde vara så att du ska bevisa att du har pengar att spela för. Ett NIX-register är kanske en bra idé men hade jag registrerat mig där när jag var aktiv i mitt missbruk? Aldrig.

Tävlingen Philip nu är finalist i uppmärksammar unga entreprenörer, ledare och förebilder. Inför en namnkunnig jury ska varje finalist pitcha sin idé och två stipendier på 25 000 kronor kommer att delas ut.

– Att vinna hade varit en bonus, bara komma till final är väldigt stort. En chans att nätverka och träffa andra.

– Betless är ett livsprojekt, jag kan inte sluta. Jag måste fortsätta för andras skull. Jag vill förändra, inte sitta om ett par år och säga "vad var det jag sa".

Vill du höra Philip föreläsa kan du bege dig till stadsbiblioteket i Lund den 25 september klockan 18.

Publicerad 13 September 2018 07:00