Kvinnojouren i Lund har tagit initiativ till ett nytt idrottsprojekt.

Kvinnojouren i Lund har tagit initiativ till ett nytt idrottsprojekt. Foto: Mostphotos.com

Kvinnojouren leder idrottsprojekt – mer schysst och inkluderande

LUND.

Kvinnojouren i Lund har tagit initiativ till ett projekt för att motverka kränkningar, våld och övergrepp inom idrotten. Med på tåget finns kommunen och idrottsföreningar.

Av
Fredrik Magnusson

Kvinnojouren har tidigare försökt få igång ett projekt men då nådde de inte ut som de hade tänkt. Nu har de med hjälp av pengar från Svenska Postkodsstiftelsen kunnat nå ut på ett annat sätt. De har PiL (paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lunds kommun), Skåneidrotten och Lunds kommun med sig i projektet som kommer genomföra tre temakvällar.

– Idrottsrörelsen har varit väldigt positiva, säger Malin Beckman, som är verksamhetsutvecklare på kvinnojouren.

De problem som projektet vill ta tag i kan handla om snacket i omklädningsrummen som kan vara sexistiskt och homofobiskt, rädslan att bli filmad eller fotad när du duschar eller vad den strikta uppdelningen mellan pojkar och flickor gör med den grupp som inte identifierar sig med något av de könen. i första hand är det idrottsmänniskor i Lund med kranskommuner som projektet vill nå ut till, samma upptagningsområde som kvinnojouren har idag.

– Vi tänker att alla som på något sätt är engagerade inom idrott, som utövare, ledare, förälder eller förtroendevald kan vara intresserad men det finns plats för allmänheten också om de är intresserade, säger Malin Beckman.

De tre temakvällarna kommer ta upp machonormen inom idrotten, idrottens ojämlika villkor och idrottens dolda utmaningar. Den som är intresserad anmäler sig via Skåneidrotten. För idrottsföreningar finns det också ett sätt att gå vidare i arbetet i form av workshops och kunskapshöjning. Första tillfället är den 25 oktober.

Publicerad 17 October 2018 08:00