Baozhong Zhang och Ping Wang visar upp den nya indolplasten

Baozhong Zhang och Ping Wang visar upp den nya indolplasten Foto. Privat

Framtidens plast tar form i Lund – görs av tung bajsmolekyl

Blir slitstarkare och mer värmetålig än dagens PET

LUND. Dagens PET-flaskor har sina begränsningar. Förutom att de görs av råolja och är dåliga för miljön, går plasten bara att återvinna en gång samtidigt som den inte tål heta vätskor. Alternativet som just nu håller på att tas fram på ett labb i Lund kan återvinnas gång på gång och buteljera vätskor med en temperatur upp till 99 grader. Enda haken – det den görs av luktar skit.

En ny, fossilfri, bioplast håller just nu på att se dagens ljus på kemilabbet på LTH. Plasten som görs av samma molekyl som finns i mänsklig avföring är enligt forskarna både slitstarkare än vanlig plast och bättre skapt för återvinning.

– Vi vill inte konkurrera med dagens PET-flaskor på deras villkor. Det vi vill åstadkomma är en plast som är bättre anpassad för flera användningsområden. Som exempel kan man inte hälla hett vatten i en PET-flaska utan att den smälter. Det kan man i den här. Indolplast klarar upp till 99 grader, vilket gör att den kan användas till exempelvis kaffekoppar och tekannor, säger docent Baozhong Zhang som handledare för forskarlaget.

Trots att plasten görs av kolvätemolekylen indol, som bland annat finns i mänsklig avföring och som luktar därefter är den färdiga produkten helt fri från odör lovar Baozhong Zhang.

– Indol kan lukta bajs, med den här molekylen återfinns på flera platser i naturen varav många inte är så dåliga. Jag har flera växter i min trädgård som också innehåller indol, säger han.

Bakom upptäckten står kemiteknik-doktoranden Ping Wang som bjudits in från Kina för att forska på LTH.

– Vi hade en idé om att kunna göra plast av indol sedan tidigare, men det är hon som nått de här fina resultaten.

Hittills har Ping Wang bara framställt plasten till flaskor, men kommer fortsätta sin forskning med att undersöka andra användningsområden.

– Vi fick ett bra resultat men är inte nöjda. Nu försöker vi hitta metoder för att göra mer högkvalitativa indolpolymerer som kan appliceras på fler sätt, inte bara till plastflaskor, säger hon.

Publicerad 17 January 2019 11:33