Flera viktiga ärenden glömdes då socialsekreteraren var på semester.

Flera viktiga ärenden glömdes då socialsekreteraren var på semester. Foto: IVO

Orosanmälan blev liggande en månad – socialsekreteraren hade semester

Kollegorna glömde tömma postfack

LUND. Socialsekreteraren skulle ta hand om kollegans post då denne var på semester. När hen kom tillbaka efter en månad var postfacket orört och bland annat låg en orosanmälan och ett besked om att en person riskerade att vräkas bland breven. Nu anmäler Lunds kommun sig själv.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var förra sommaren som en av socialsekreterarna gav sig iväg på en månads semester. En annan kollega skulle under tiden ta hand om posten, så att inga akuta ärenden blev liggande. Det är något som är rutin i alla kommuner, sedan den lilla flickan Yara slogs ihjäl i Karlskrona. Att orosanmälan om henne inte kom fram till rätt mottagare kan ha bidragit till mordet på den åttaåriga flickan.

Tanken var att en kollega skulle ta hand om posten, men det blev aldrig gjort.

Socialförvaltningen i Lund har nu anmält sig själv enligt Lex Sarah och berättar i anmälan om vad som hänt.

I postfacket fanns två stycken urakuta ärenden; dels var det en person som riskerade att bli vräkt och omedelbart behövde svar på om socialen kunde hjälpa till eller inte. I det andra fallet var det en anmälan om ett barn som befarades fara illa. Den blev liggande tills den ordinarie socialsekreteraren kom tillbaka och då hade även skolan lämnat in en anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg kommer nu att granska anmälan. Enligt Lunds kommun kunde misstaget ha lett till risk för en allvarlig vårdskada.

Publicerad 18 January 2019 12:11