Klas Svanberg (M) är ordförande för byggnadsnämnden i Lund

Klas Svanberg (M) är ordförande för byggnadsnämnden i Lund Foto: Fredrik Magnusson

Folkparken: Kan bli bekymmersamt att använda lokalerna

Risk att byggnaderna står tomma

LUND.

Förslaget om att byggnadsminnesförklara Folkparken i Lund väcker en del frågor hos byggnadsnämndens ordförande Klas Svanberg (M).

Av
Fredrik Magnusson

Kommunen har själv ett bevarandeprogram för Folkparken men länsstyrelsens förslag har en rad punkter som enligt Klas Svanberg (M) gör det svårt att använda lokalerna.

– Det finns flera varianter som föreslagits för vad huset kan användas till och att den kan användas som en del av något annat. Vi har bland annat haft förslag om ett vårdboende på parkeringen men med länsstyrelsens långtgående regler för vad som får och inte får göras blir läget bekymmersamt.

I förslaget till byggnadsminne finns regler om att inga ingrepp får göras i fast inredning och tekniska installationer. Inte heller får ytskikt och färgsättning ändras, planlösningen ska också vara densamma.

– Hårdrar du det så kan det innebära att vi inte kan använda lokaler till något då vi exempelvis inte kan handikappanpassa lokalerna. Då blir det istället ett monument som står och som vi ska underhålla. Det är enligt länsstyrelsen ett väldigt bra exempel på brutalismen, säger Klas Svanberg (M).

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg kommenterar förslaget från länsstyrelsen så här: "Det här verkar ju fullkomligt verklighetsfrånvänt. Länsstyrelsen vill alltså att vi ska ha Folkparken som något slags monument som vi inte kan använda men som vi däremot ska underhålla och lägga pengar på? Snacka om att urholka det kommunala självstyret".

Länsstyrelsens förslag är ute på remiss och kommunen har till den 28 februari på sig att yttra sig i frågan.

Publicerad 24 January 2019 08:49