Inger Tolsved Rosenkvist (L) är ordförande i servicenämnden.

Inger Tolsved Rosenkvist (L) är ordförande i servicenämnden. Foto: Martin Olson/Lunds kommun/ Google maps

Vänskapens hus har förfallit – sägs upp av kommunen

Flera föreningar och stödgrupper i huset

LUND.

Vänskapens hus i Lund, som ligger på Bredgatan, har skrivit till kommunen efter det att hyreskontraktet för fastigheten sagts upp. Orsaken är enligt brevet att lönsamheten anses vara för liten och att kommunal verksamhet inte bedrivs i huset. Kommunen menar att huset fått förfalla och att underhållet inte skötts.

Av
Fredrik Magnusson

I huset ryms fler olika föreningar och stödgrupper. Huset har enligt brevet 450 besökare i veckan. Vidare står det att "stänga huset och tro att grupperna och deras funktioner skulle gå att flytta till nya lokaler anser vi inte vara realistiskt. Huset och gemenskaperna går hand i hand, den ena klarar sig inte utan den andra". Den första stödverksamheten i huset startade 1967, då i form av en stödtelefon på helgerna. Idag finns bland annat AA i huset och IM har en del verksamhet. Huset är från 1794.

Inger Tolsved Rosenkvist (L) är ordförande i servicenämnden och är den som hanterar frågan hos kommunen.

– Vänskapens hus har hyrt fastigheten gratis och skulle sköta underhållet, det har de inte gjort och fastigheten har förfallit. Vi har gjort en oberoende besiktning och underhållsskulden är på minst 13 miljoner. Vi från nämnd och förvaltning rekommenderar försäljning men det finns inga beslut tagna.

I en kommentar till Sydsvenskan säger representanter för Vänskapens Hus att det inte har specificerats hur pass omfattande underhåll kommunen kräver, och att de därför har utfört sin del av avtalet.

Att anpassa det byggnadsminnesmärkta huset till kommunal verksamhet skulle kosta mer än de 13 miljonerna som nämns.

– Vänskapens hus är uppsagda till årsskiftet och vi är måna om de föreningar som finns i huset, det kommer säkert finnas andra lokaler för dem, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L).

Publicerad 07 February 2019 08:18