Catrina Liljegren är en av de två som leder workshops i shibori i Lund.

Catrina Liljegren är en av de två som leder workshops i shibori i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

Återbruk och japansk teknik i färgexplosion

Shibori-workshops i Lund

LUND.

Återbruk kombinerat med gammal japansk teknik. Där har ni shobori. I Lund har Catrina Liljegren tillsammans med Ann-Marie Skyle Grönberg startat workshops i tekniken som passar alla, så länge du kan kan vika.

Av
Fredrik Magnusson

Catrina Liljegren gick en kurs i shibori, som är en gammal japansk teknik att infärga och mönstra tyg, 2010.

– Jag ville belöna mig själv efter att jag drabbats av bröstcancer 2009 och åkte på kurs i Spanien, säger Catrina som mått bra sedan dess.

Catrina har haft ateljén i centrala Lund, där workshopsen hålls, i 25 år och hon har utbildning från konstfack. Under konstkvällen i höstas började hon öppna upp för shibori i lokalen och sedan dess har det flutit på.

– Du behöver inga förkunskaper. Allt du behöver kunna är att vika. Det finns en metod som går ut på att vika tyg som ett dragspel. Det blir ett litet paket av tyget som du sedan doppar i en speciell textilfärg, berättar Carina och visar medan hon pratar. Redan en minut senare hon har hon förvandlat den gamla biten lakan till något färgsprakande.

Färgen på tyget härdas med värme.

Färgen på tyget härdas med värme. Foto: Fredrik Magnusson

En av dem som gått workshopen är Åsa Alström Johannesson.

– Jag provade på konstkvällen och det verkade spännande. Det finns en metod, vilket jag som ingenjör gillar, men det som händer med färgerna är svårare att styra över. Det kanske inte blir som du tänkt, men det blir inte fel, det blir något annat.

Tygerna som används är återanvända lakan och tyger. Än så länge har de bara arbetat med bomull och linne, nästa steg är siden.

– Nästa steg blir också att fundera kring vilka produkter vi kan göra, säger Catrina och visar upp en duk hon gjort inför julen.

– Jag tror vi behöver andrum i tillvaron där vi kan leka och skapa. Det handlar mer om att våga och öppna upp sig. Möjligheterna är oändliga när du börjar använda olika tekniker, som att sy i och vrida med tyget när du färgar. Du kan också färga in saker och fortsätta arbeta med ditt tyg, säger Catrina och visar tyg där små bönor knutits in i tyget och sedan färgats.

Kimonos, som på väggen, är en idé till att använda tygerna.

Kimonos, som på väggen, är en idé till att använda tygerna. Foto: Fredrik Magnusson

Under våren kommer Catrina Liljegren tillsammans med Ann-Marie Skyle Grönberg har flera workshops under helger. Nästa datum är den 2-3 mars och sedan den 27-28 april. Om någon är intresserad går det bra att höra av sig på liljegren.catrina@gmail.com

Publicerad 08 February 2019 00:00