Från och med första juli kommer familjen få hyra Meriten med några månader i stöten.

Från och med första juli kommer familjen få hyra Meriten med några månader i stöten. Foto. Privat/Fredrik Magnusson

Familjens livsverk jämnas med marken – för andra gången

"Fruktansvärt tråkigt"

LUND.

I snart 50 år har hungriga lundabor kunnat mätta sina knorrande magar på Meriten. Men snart är det över. När kommunens grävskopor för andra gången jämnar gatuköket med marken blir det ingen nystart. "Vi har valt att satsa nytt istället. Vi kan inte stå här och stampa", säger ägaren Annika Duggal Sharma.

Det var för ett par år sedan som Annika Duggal Sharma tog över gatuköket Meriten efter sin far som själv tog över restaurangen från föregående ägarna 1986.

Efter bara ett år vid rodret kom dråpslaget. Kommunen vill att marken ska bebyggas med höghus och gatuköket står i vägen.

För Annika och familjen Duggal kom kommunens byggplaner med en känsla av déja vu. Samma sak hände nämligen i början av 90-talet då Lunds kommun ville bebygga marken på Arkivgatan där den ursprungliga restaurangen låg.

– Då ägde inte pappa marken, men han hade investerat mycket i verksamheten och fick även betala en del av rivningen, berättar Annika.

I utbyte blev familjen lovad att köpa mark där de kunde bygga upp sitt gatukök igen. Valet föll på Kastanjegatan där det legat sedan dess.

– Att samma sak händer igen känns givetvis väldigt tråkigt. Både jag och mina syskon har vuxit upp med Meriten. Vi har varit här alltid. Det betyder mycket för oss och har även blivit känt bland andra lundabor. Alla vet att eliten äter på Meriten.

Eftersom familjen äger marken där Meriten ligger blev de först förvånade när kommunen presenterade sin byggplan.

– Vi tänkte att vi var säkra den här gången och att de inte skulle kunna göra något, men det visade sig att de har rätt att tvångsuppköpa mark.

Där Meriten nu ligger planerar kommunen att bygga 300 nya bostäder, en förskola och en multisportplan.

Från och med första juli i år ägs marken således av kommunen och Annika och hennes man kommer få hyra gatuköket några månader i stöten.

– Vi har blivit erbjudna att ha kvar gatuköket under höghusen, men det är vi inte intresserade av. Det får inte samma exponering. Vi väljer istället att satsa på våra andra restauranger Sibylla Rolles och Sibylla Lunds central. Fastigheten på Lunds central, är K-märkt så där riskerar vi i alla fall inte någon rivning.

Publicerad 09 February 2019 10:07