Pressen gav Katja god reklam i samband med modevisningen i Paris 1966. Pressfotograferna hyrde cyklar till mannekängerna som här fotograferas i Katjas plagg framför Eiffeltornet i Paris.

Pressen gav Katja god reklam i samband med modevisningen i Paris 1966. Pressfotograferna hyrde cyklar till mannekängerna som här fotograferas i Katjas plagg framför Eiffeltornet i Paris. Foto: Okänd fotograf/Malmö Stadsarkiv

Katja of Sweden på Kulturen

Ny utställning från och med juni

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Katja Geiger blev Sveriges första internationellt kända modedesigner under namnet Katja of Sweden. Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte före sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar vi en stor del av detta för första gången.

2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Det firar Kulturen med utställningen "Katja of Sweden" som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

Med Katjas egna ord berättar Kulturen om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

"Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare".

Utställningen öppnar i 15 juni och pågår till den 23 februari nästa år.

Publicerad 11 February 2019 08:38