Det blir nog inga ungar för kattugglorna i Botan i år. Bilden är från en annan plats.

Det blir nog inga ungar för kattugglorna i Botan i år. Bilden är från en annan plats. Foto: Mostphotos.com

Botan har blivit Mårdor för kattugglan

Fälla för att fånga mårdaren

LUND.

När Lunds universitets kattuggleprojekt var ute i Botan för att titta till uggleholkarna möttes de av döda fåglar istället för ruvande ugglor. Boven i dramat är en mård.

Av
Fredrik Magnusson

Det tillhör inte vanligheterna att en mård tar sig in i stan.

– Vi såg döda fåglar i holkarna men det kändes som osannolikt att det skulle vara en mård. Den är vanlig i skogsmiljö men inte inne i stan, äger Johan Nilsson som är forskare vid biologiska institutionen på Lunds universitet.

Mården i Botan.

Mården i Botan. Foto: Johan Nilsson

Förra året vid den här tidpunkten låg kattugglan i Botan och ruvade men att det ska hända i år är ganska osannolikt.

– Mården är en väldigt duktig jägare och klättrare och har kattugglan slagit sig ned i något annat bo kommer den förmodligen att hitta boet. Mården kan ta ganska stora fåglar, vi hittade både råkor och kajor. En park är perfekt för mården, det finns mycket mat och fåglarna är inte lika skygga som i skogen.

– Vi har tre uggleholkar i området i Botan och en del andra holkar men förra året häckade den utanför holkarna. Det finns fler uggleholkar i andra delar av Lund.

En fälla har med hjälp av kommunens skyddsjägare placerats ut i Botan för att fånga och omplacera mården men än så länge har den inte gått i fällan.

Publicerad 12 February 2019 10:49