Carsten Peterson

Carsten Peterson Foto: Kennet Ruona

Lundaforskare vann amerikansk tävling

Tagit fram en algoritm för att spåra felmärkta data

LUND.

Forskare i teoretisk fysik vid Lunds universitet har tagit fram en algoritm för att spåra felmärkta data hos cancerpatienter. Insatsen gav dem förstapriset i en tävling som utlysts av den amerikanska myndigheten för livsmedel och läkemedel, FDA.

Av
Fredrik Magnusson

Felmärkta kliniska och biologiska data är ett problem som bidrar till oanvändbara resultat och felaktiga beslut inom vården. Den mänskliga faktorn ligger bakom dessa problem; det handlar om oavsiktliga förväxlingar av patientprover som då råkar bli felmärkta.

Den amerikanska myndigheten för livsmedel och läkemedel, FDA, utlyste i höstas tillsammans med nationella cancerinstitutet i USA en tävling baserad på just denna problematik med förväxlade patientdata. Forskarsamhället uppmanades delta i tävlingen för att bidra med lösningar på dilemmat med felmärkta data.

En forskargrupp i teoretisk fysik vid Lunds universitet deltog i tävlingen tillsammans med företaget Bionamic på Medicon Village i Lund. Laget kom på delad förstaplats i internationell konkurrens där sammanlagt 30 lag var med.

– Vår algoritm lyckade pricka in alla rätt, säger Carsten Peterson, professor i teoretisk fysik vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Förutom Carsten Peterson bestod laget av forskarna Patrik Eden, Björn Linse och Mattias Ohlsson från Lunds universitet samt Anders Carlsson från Bionamic. Deras metod, som alltså bygger på olika komponenter av konstgjord intelligens, ska presenteras vid en konferens i Washington i maj samt publiceras i tidskriften Nature Medicine tillsammans med arrangörerna senare i år.

Publicerad 04 March 2019 08:25