Åtal i Lunds tingsrätt.

Åtal i Lunds tingsrätt. Foto: Fredrik Magnusson

Mamma åtalas för misshandel av bebis – gav honom laxermedel

Riskerar minst fyra års fängelse

LUND.

En kvinna åtalas nu i Lunds tingsrätt för synnerligen grov misshandel efter att hon misstänks ha utsatt sin nyfödda son för laxermedel som orsakade svår diarré och smärtsamma ingrepp.

Av
Fredrik Magnusson

Bland annat Kvällsposten skriver om åtalet mot mamman. Den nyfödde sonen fick uppsöka sjukhus ofta men personalen upptäckte att han mådde bättre under tiden han inte träffade sin mamma. Det fanns heller ingen medicinsk förklaring till varför bebisen mådde dåligt. Bebisen ska ha drabbats av livshotande diarré och led av sådan smärta att han behövde morfin direkt in i blodet.

Sjuksköterskor misstänkte att mamman hade med bebisens mående att göra. Tidigt uppstod misstankar om Münchhausen by proxy, vilket innebär att vårdnadshavare skapar illusionen av en sjukdom hos sitt barn. Personalen på sjukhuset larmade både polisen och socialtjänsten. I utredningen upptäckte polisen att mamman gjort inköp av laxermedel på ett apotek under tiden som sonen varit sjuk – vilket kunde orsaka hans tillstånd. I förhör hävdar mamman att laxermedlet var till henne enligt Kvällsposten

– Det är en invändning som jag inte godtar. Det finns många andra omständigheter som talar emot henne i det här fallet, säger åklagaren Ingegerd Jigin till tidningen.

Mamman ska även ha legat bakom medicinska ingrepp som har riskerat att orsaka hjärtstillestånd och hjärnskador för bebisen. Mamman har suttit häktad sedan november och nu hat rättegången inletts. Hon har åtalats för synnerligen grov misshandel och riskerar minst fyra års fängelse.

– Det är ett väldigt sorgligt fall för alla inblandad, säger åklagaren Ingegerd Jigin till Kvällsposten.

Publicerad 10 April 2019 14:47