Christian Sonesson och Philip Sandberg.

Christian Sonesson och Philip Sandberg. Foto. Andreas Holm/pressbild

Staffanstorp fortsätter placera nyanlända i andra kommuner

Nu kräver grannkommunen hjälp av regeringen

SKÅNE. Trots att över 100 nyanlända blivit placerade i Staffanstorp som boendekommun står de idag skrivna på adresser i andra kommuner runt om i Skåne. Nu kräver kommunstyrelsens ordförande i Lund att regeringen griper in.

– Staffanstorp har gjort det här systematiskt under lång tid. Vi får ingen information i förväg utan står chanslösa när det exempelvis gäller att planera för skolan när det plötsligt dyker upp ett stort antal barn i en mindre tätort i vår kommun,säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) till Dagens Samhälle.

Sandberg menar att grannkommunen bryter mot bosättningslagen och kräver nu att regeringen vidtar åtgärder.

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp står dock fast vid vad han tidigare sagt i frågan och hänvisar till att kommunen har rätt att placera nyanlända i akutboenden i andra kommuner då det råder bostadsbrist i Staffanstorp.

– Vi vill inte uppföra modulbostäder och därmed så ett frö till utanförskapsområden där det kanske bor 100–200 människor, varav väldigt få talar svenska. Då skulle vi bidra till det kommande miljonprogrammet 2.0, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till tidningen.

Förutom Lund har nyanlända som hänvisats till Staffanstorp placerats i Malmö, Trelleborg, Burlöv och Sjöbo. totalt rör det sig om 41 vuxna och 67 barn.

Publicerad 11 April 2019 14:55