Yonas Yigzaw är aktuell med ny singel, den här gången har han skrivit text på svenska.

Yonas Yigzaw är aktuell med ny singel, den här gången har han skrivit text på svenska. Foto: Fredrik Magnusson

Yigzaw byter språk och vill lyfta den skånska hiphopen

"Redan innan jag började med musik sa folk till mig att jag måste bli artist"

LUND/LOMMA. Rapparen Yonas Yigzaw, eller bara Yigzaw, är aktuell med ny singel. Efter att tidigare skrivit texter på engelska har han nu släppt en låt på svenska, "Nånting".

Av
Fredrik Magnusson

Om ditt namn är Yonas Yigzaw är det kanske inte lönt att försöka hitta på ett artistnamn.

– Redan innan jag började med musik sa folk till mig att jag måste bli artist, säger Yonas som tagit Yigzaw som artistnamn.

Yonas, som är 20 år, är uppvuxen på Norra Fäladen i Lund. Musiken blev något större och allvarligare för två år sedan.

– Jag hade suttit hemma och skrivit till beats tidigare, mer som en kul grej. Jag tänkte att det vore fett att spela in och nu känner jag att detta är verkligen något jag vill syssla med.

Singeln "Nånting" är Yonas tredje singel. De tidigare har varit låtar på engelska.

– Jag skrev den här låten på engelska också men sedan dök ett svenskt ord upp, sedan kom ett till och nu känner jag att jag kan visa upp en annan sida för mina lyssnare. De som lyssnat från andra länder och städer kommer förstå att jag är från Sverige nu.

Yigzaw

Yigzaw Foto: Fredrik Magnusson

De tidigare släppen har gått bra. Yonas har spelats i radio och streamats flitigt. Han har också blivit nominerad till årets genombrott av tidningen Gaffa.

– Det har gått bra men det kommer också en press av det, men det gäller att jobba på.

Yigzaw vill bli en del av något större.

– Jag vill verka för att lyfta den skånska hiphopen och visa upp scenen. I Lund och Malmö är det många som håller på och vi är i fasen där vi växer, men vi måste gå ihop och visa att det finns en ny våg av hiphop från Skåne. Jag ser hur de samarbetar bättre i Stockholm och det är så vi borde göra här nere också. Många tänker nog gammal hiphop när de tänker på Lund, säger Yonas.

Senare i vår är tanken att en EP ska komma. Frågan är om det blir mer musik på svenska eller om det blir engelska igen. Oavsett vad det blir så har bytet av språk lagt ytterligare en pusselbit i Yigzaws hiphop-karriär.

– Jag tänkte att om jag kan bemästra två språk så blir det något som skiljer sig från andra artister, säger Yonas som också hoppas kunna spela live snart.

– Vi håller på och kolla på det, håll koll på mina sociala medier så dyker det upp där.

Publicerad 13 April 2019 00:00