Elin Dahllöf började vika tranor efter att hennes mamma gått bort.

Elin Dahllöf började vika tranor efter att hennes mamma gått bort. Foto: Fredrik Magnusson

Elin fick pippi på tranor

Upptäckte origami efter mamman gått bort

LUND.

När Elin Dahllöfs mamma låg på sjukhus under de sista månaderna av sitt liv saknade hon sina papperstranor. Origami hade blivit mammans intresse och den traditionen för nu Elin vidare samtidigt som hon samlar in pengar till välgörenhet.

Av
Fredrik Magnusson

– Mamma var otroligt kreativ och höll alltid på med hantverk. Innan hon gick bort fick hon upp ögonen för origami. Jag tyckte de var fina men att det verkade lite pilligt att göra, säger Elin.

Efter mammans bortgång började Elin testa på att vika. Det visade sig vara lite enklare än hon trodde.

– Jag hade också funderat på att engagera mig i välgörenhet men mycket av det som fanns handlade om att stå på gator och torg och ragga månadsgivare, det ville jag inte. Jag tänkte att jag kanske kunde starta en insamling.

Frågan var bara hur pengarna skulle komma in. Svaret fanns hos tranorna.

– Jag tänkte jag kanske skulle kunna sälja mobiler med tranor. Jag och min man spånade kring namn och kom på "Pippi på papp".

En Facebooksida las upp för projektet.

– Jag var nervös innan jag tryckte på publicera, det var ju ändå något väldigt personligt, samtidigt hade jag inga höga förväntningar, säger Elin som viker sina tranor på fritiden.

Dagen efter hade Elin elva beställningar. Sedan har det fortsatt. Nu har det gått ett drygt år och sex tusen kronor har samlats in till Unicef. Nu ska pengarna från försäljningen gå till cancerfonden kommande tid framöver.

–Jag har testat en del andra former, som hjärtan och båtar. Beställningarna kommer från hela Sverige och ibland får jag en personlig berättelse från beställaren om var tranorna ska hänga. Det hade jag inte riktigt räknat med, att möta andra även om det bara är digitalt.

En lite större beställning har också trillat in nyligen.

– Jag ska vika 50 tranor till ett bröllop, det är en riktig drömbeställning, säger Elin som skänker alla pengar från försäljningen till välgörenhet. Hon tar inte en krona själv, inte ens för material.

Är du nyfiken så kan du söka upp Elin på Facebook eller Instagram. Sök på "Pippi på papp".

Publicerad 15 April 2019 07:37