Kommunen fryser planerna på en rondell för stadsbussarna på Klostergården.

Kommunen fryser planerna på en rondell för stadsbussarna på Klostergården. Foto: Fredrik Magnusson

Kommunen fryser rondellbygge – vill ha garantier från Skånetrafiken

Investering på sju miljoner kronor

Av
Fredrik Magnusson

LUND. Kommunen fryser planerna på ett rondellbygge på Klostergården för stadsbussarna. Senast i februari skickades bygget på återremiss. När kommunen träffade Region Skåne och Skånetrafiken vid ett möte gjorde de klart att någon rondell inte byggs utan garantier för trafiken.

– Det är en investering på upp emot sju miljoner kronor och då måste vi ha en säkerhet från Skånetrafiken om trafiken, säger Jan Annerstedt (FNL), som är ordförande för tekniska nämnden.

Kommunen har tidigare gjort investeringar för busstrafiken, bland annat i Stångby, som i och med kollektivtrafiknämndens besparingar som beslutades tidigare i år inte kommer användas.

– Vi gjorde klart på mötet att de indragningar som gjorts, med trafiken till bland annat Stångby och vid Papegojlyckan är oacceptabla. Skånetrafiken kan inte göra hur som helst, säger Jan Annerstedt (FNL).

Är det helt kört med den trafiken?

– Nej, det är en fortsatt förhandling.

Vid mötet framkom också att passagerarantalet på stadsbussarna i Lund ökat rejält jämfört med förra året. Jan Annderstedt hoppas att ett ökat resande kan vara till fördel för Lund när regionens nästa budget ska läggas fram i juni, det har aviserats att det kan komma fler nedskärningar inom kollektivtrafiken. På mötet diskuterades även en eventuell framtida busstrafik på Sankt Laurentiigatan men några beslut togs inte i frågan.

Publicerad 18 April 2019 00:00