Lundaprofessor Mats E Eriksson är aktuell med sin andra bok där hårdrock och fossil smälter samman.

Lundaprofessor Mats E Eriksson är aktuell med sin andra bok där hårdrock och fossil smälter samman. Foto: Lunds universitet

Lundaprofessor tar hårdrocksfossil till Sweden Rock

Ny bok där hårdrocken och naturvetenskapen smälter samman

LUND.

Fossiler och hårdrock är en naturlig kombination för Lundaprofessorn Mats E Eriksson som nu kommer med sin andra bok där han låter sin två stora intressen samsas. Dessutom tar han med en fossilutställning till årets Sweden Rock-festival.

Av
Fredrik Magnusson

Mats E. Eriksson, geologiprofessor vid Lunds universitet, forskar till vardags på mikroskopiska fossil och försöker bland annat rekonstruera flera hundra miljoner år gamla ekosystem. Nu kommer hans andra bok "Another Primordial Day – the Paleo Metal Diaries". Syftet är att förena vetenskap, konst och populärkultur genom djupdykningar i paleontologi, hårdrock och rekonstruktioner av utdöda djur.

– Jag låter egentligen mina olika personer sammanstråla i boken. Sedan jag var liten har jag varit jätteintresserad av natur och biologi men också musik. De intressena har hållit i sig och nu är jag på en plats i livet där jag kan kombinera dem, säger Mats.

Boken är enligt Mats väldigt populärvetenskapligt skriven och han hoppas kunna attrahera "metalheads" att intresserar sig för evolution men också få paleontologer att kika in i valvet av fantastisk musik.

– Märkligt nog har jag upptäckt att många paleontologer har ett intresse för metal- och hårdrocksmusik.

Hur kommer det sig?

– Jag har funderat på det och mycket av terminologin är densamma. det är mycket död, förstörelse och benknotor i båda fälten. Jag har inte haft några problem att använda låt och skivtitlar i boken som kapitelnamn. När jag skriver om utdöende arter, som dinosaurier, så kunde jag enkelt använda Megadeths "Countdown to extincion" som namn, säger Mats som erkänner att det gör honom otroligt tillfreds.

Mats är också aktuell med att ta med sig vandringsutställningen "Rock Fossils", en utställning om fossilskulpturer döpta efter rockstjärnor, till Sweden Rock i sommar. Utställningen har Mats tagit fram med internationella kollegor och det är första gången den visas i Sverige.

– Det är otroligt smickrande. Jag är ett stort fan av festivalen och utställningen passar perfekt där.

Publicerad 18 April 2019 00:00