Amir vill läsa naturvetenskap på Katedralsskolan i höst. Om han utvisas grusas hans framtidsplaner.

Amir vill läsa naturvetenskap på Katedralsskolan i höst. Om han utvisas grusas hans framtidsplaner. Foto. Mostphotos.com/ Privat

Klasskamraternas kamp för Amir: "Ska inte få ta hans framtid"

Barnfamilj utvisas efter sju år – Migrationsverket hänvisar till skenäktenskap

LUND. Efter sju år i Sverige riskerar familjen Soleimani/Ghaffari att utvisas till Iran. Nu protesterar barnens klasskamrater och samlar in namn för att få domstolen att upphäva beslutet. "Idag efter att klassen fått beskedet var det som att alla bröts på mitten. Amir betyder mycket för oss alla och har en av de ljusaste framtider", skriver mellanbroderns klasskamrater i samband med namninsamlingen.

Familjen Soleimani/Ghaffari kom till Sverige från Iran för sju år sedan. Inledningsvis fördes de över till Italien enligt Dublinförordningen, men då mamman träffat och gift sig med en man med svenskt medborgarskap under sin vistelse i landet fick hon tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige 2014. Äktenskapet ansågs då äkta.

2016 förlängdes mammans uppehållstillstånd ytterligare med hänvisning till anknytning till maken. 2017 fick även de tre barnen tillfälligt tillstånd som liksom mammans var giltigt till juli 2018. Trots att ingenting förändrats i relationen mellan de båda makarna nekar Migrationsverket nu familjen fortsatt vistelse i Sverige.

– De menar nu att det rör sig om ett skenäktenskap. Det trots att det finns dokumentation bestående av över 600 bilder som visar att paret varit tillsammans i sju år, berättar familjens advokat Maria Grosskopf.

Förutom mamman som fått besked om att hon ska utvisas till Iran består familjen av de tre barnen, Ali, Amir och Kasra. Den yngsta av dem var bara två år när han kom till Sverige och har inga andra minnen utöver sin tid här.

De två äldre pojkarna var något äldre när de kom till Sverige med sin mamma 2012, men har gått hela sin skoltid i svensk skola.

Enligt Migrationsverket har Amir och hans bröder ändå ingen anknytning till Sverige om äktenskapet mellan deras mamma och hennes nya man inte är genuint och lagligt.

– Det stämmer inte. Jag ska börja på gymnasiet till hösten och har gått majoriteten av mina skolår i svensk skola. Skulle jag, och mina bröder, behöva åka tillbaka till vårt hemland Iran så skulle vi bli tvungna att börja i en iransk skola, något vi inte är rustade för. Skolan i Iran är annorlunda mot skolan i Sverige. Vi har ingen framtid i där, säger 15-åriga Amir som tagit utvisningsbeslutet väldigt hårt.

– Det är väldigt tufft och vi är oroliga, säger han.

Trots att Migrationsverket anser att Amir och hans bröder inte har någon anknytning till Sverige har närmare 2 000 personer skrivit under den namninsamling som Amirs klasskamrater på Lerbäcksskolan dragit i gång. Tillsammans har de även författat en skrivelse till Migrationsverket.

"I sju år har Amir bott i Sverige. Nu ska han skickas härifrån som om han vore en parasit. Migrationsverket menar att han inte har integrerats i det svenska samhället. De känner inte honom. Han har många vänner och är väldigt ambitiös med skolan. I Sverige har han en framtid. De ska inte få ta den ifrån honom", skriver en av hans vänner.

"Det är inte ofta man ser ett sådant driv hos en person som du har. Vi har tillsammans växt som personer och utvecklat en vänskap som inte med ord går att förklara, jag kommer inte låta någon ta det som betyder mest för mig ifrån mig. Du har hjälpt mig i mina lägsta stunder och nu är det dags att jag betalar tillbaka", skriver en annan.

– Det betyder väldigt mycket för oss att de hjälper oss, säger Amir.

I överklagan till Migrationsdomstolen skriver Maria Grosskopf att man bör ta särskild hänsyn till barnen som levt hela eller stora delar av sina liv i Sverige.

"Med fungerande skola, nätverk, vänner och språk torde det inte råda någon tvekan om att det är för deras bästa att vara kvar i landet och fortsätta sin skola. Barnen är helt integrerade i det svenska samhället och pratar svenska flytande".

Enligt Migrationsverkets beslut kan man inte ta hänsyn hela barnens vistelsetid i Sverige, då delar av den inte varit legal. Anledningen är att barnen fick uppehållstillstånd senare än sin mamma till följd av en feltolkning när dokumenten översattes.

– Inledningsvis kunde man inte bekräfta att mamman var vårdnadshavare för barnen och hade rätt att söka uppehållstillstånd för deras räkning. Barnen har dock varit med sin mamma i Sverige under hela tiden. Dessutom har barnen inte själva kunnat styra över var de bott, förklarar Maria Grosskopf.

Om Migrationsdomstolen inte omvärderar Migrationsverkets beslut kommer familjen utvisas till Iran där de har ett dödshot över sig.

– Det var anledningen till att vi flydde från början. Vi kan inte återvända dit, säger Amir.

Publicerad 19 April 2019 11:09