Christian Hallberg inne i rotundan där Jim Nilsson bjöd på gitarrspel för att demonstrera akustiken.

Christian Hallberg inne i rotundan där Jim Nilsson bjöd på gitarrspel för att demonstrera akustiken. Foto: Fredrik Magnusson

Kulturskolan har hittat hem till Folkparken

Flytt från Stadshallen och Svaneskolan

LUND.

Kulturskolan har hittat ett nytt hem i folkparken i Lund. Förutom skolan kommer kulturlivet i Lund också kunna använda lokalerna som anpassats för konsertverksamhet med ett höj- och sänkbart tak.

Av
Fredrik Magnusson

Kulturskolans elever har blivit evakuerade från lokalerna i Stadshallen och Svaneskolan. Från den förra mandatperioden fanns 15 miljoner kronor anslagna.

– Det har varit en bubblande resa men vi har hittat en lösning här i folkparken. Några elever har redan börjat den här terminen och fler kommer att följa till hösten. Varje dag har vi elever som håller på med musik, drama och dans, säger Annika Eklund, som är kulturchef i Lunds kommun.

Annika Eklund, kulturchef i Lund.

Annika Eklund, kulturchef i Lund. Foto: Fredrik Magnusson

– Vi kommer också kunna erbjuda lokalerna för konserter, men också för konferenser dagtid. Det är ett bra alternativ nu när Stadshallen och AF-borgen renoveras.

Lokalerna har renoverats och danssalarna har byggts till i moduler vid sidan av originalbyggnaden. De har anpassats efter dansbehoven. Inne i rotundan har det arbetats med takhöjden.

– Rotundan är ett stort rum men lågt i tak. Vi har teknik som gör att vi kan höja taket artificiellt. Vi har en variabel akustik som passar allt från elektrifierad musik till blockflöjt. Vi har förvandlat en etta med kokvrå på ett par tusen kvadratmeter till en konsertsal, säger Jesper Kjällquist, som är samordnare för kulturanläggningar.

Jim Nilsson undervisar på Kulturskolan och bjöd prov på akustiken i rotundan.

Jim Nilsson undervisar på Kulturskolan och bjöd prov på akustiken i rotundan. Foto: Fredrik Magnusson

Hur länge verksamheten kommer vara kvar i folkparksbyggnaden är osäkert, det beror på vad som händer med Stadshallen.

– Vi är jätteglada över de förutsättningar vi fått. Den akustik vi kan få här inne matchar väl lokaler som byggts för ändamålet, säger Christian Hallberg från kulturskolan.

Pengar för upprustning och hyra fanns avsatta. Totalt 15 miljoner kronor.

Pengar för upprustning och hyra fanns avsatta. Totalt 15 miljoner kronor. Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 20 May 2019 10:46