Mikael M Karlsson och ett stort antal Lundabor följde efter nazisterna, plötsligt gick de till samordnad attack. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.

Mikael M Karlsson och ett stort antal Lundabor följde efter nazisterna, plötsligt gick de till samordnad attack. Bilden tagen vid ett annat tillfälle. Genrebild: MOSTPHOTOS

Polisen anklagas för att ha bagatelliserat nazistattack

Vittne berättar om misshandeln på Bantorget

LUND.

Doktoranden Mikael M Karlsson, 30, och ett stort antal Lundabor följde efter nazisterna från Stortorget för att visa att de var motståndare. De gick rakt in i en fälla – plötsligt kom ett stort antal nazister och började misshandla motdemonstranterna på Bantorget. Polisen får i dag kraftig kritik för att de kallat händelsen för "bråk mellan grupperingar" när det är bara nazisympatisörer som misstänks för brott.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Många har reagerat på att polisen och vissa medier beskrev händelserna på Bantorget i helgen som "bråk mellan grupperingar". De anser att det är att bagatellisera att nazister misshandlade ett stort antal personer.

Både NMR och de som demonstrerade emot dem är överens om en sak: De som använde våld var medlemmar av den nazistiska rörelsen NMR. Enligt uppgift från personer med insyn i utredningen är samtliga som polisannmälts för att ha begått våldshandlingar med i Nordiska motståndsrörelsen NMR.

Väldigt många i sociala medier har reagerat över att polisen trots det beskrivit händelsen som "bråk mellan grupperingar". Lokaltidningen har i flera dagar sökt svaret på varför polisen formulerar sig så, och på tisdagseftermiddagen skickade Maja Forstenius, som är presschef för polisens region syd, ut en kort skriftlig kommentar.

"Vi kommenterar i normalfallet inte var personer har sin politiska hemvist och jag känner inte till om de personer som misstänks för brott tillhör samma gruppering.

I händelsenotisen gällande den aktuella händelsen framgår också tydligt att de gripna/anhållna personerna misstänks för misshandel samt våldsamt motstånd."

En av de personer som misshandlades är Mikael M Karlsson, som är doktorand och riksordförande för föreningen Tillsammansskapet. Han berättar att nazistmotståndarna gick in i en fälla och att det är djupt orättvist att beskriva händelsen som "ett bråk" mellan två parter. Han har i många år varit en aktiv antinazist och tvekade inte en sekund när han läste i en Facebookgrupp att Nordiska motståndsrörelsen NMR hade vält ett bokbord och gett sig på ett flertal vänsterpartister på Stortorget i Lund. Även om han inte är med i något politiska parti tog han sig till platsen och demonstrerade mot nazisterna.

– Det har jag gjort i många år, jag ser det som min skyldighet att visa att jag och många många andra är emot nazister, säger Mikael M Karlsson.

– Man måste protestera, men det ska vara fredligt och med icke-våld, poängterar Mikael M Karlsson.

Tillsammans med ett antal andra personer följde han efter några NMR:are i riktning mot Bantorget för att vara en motvikt till de symboler som de hade på sig.

– På Bantorget mötte fler nazister upp och det var uppenbarligen koordinerat. När de var fler rusade de plötsligt mot oss och började attackera och slå oss, berättar Mikael M Karlsson.

Exakt vad som hände de andra vet inte Mikael. Han hade fullt upp med att försvara sig.

– Det var en stor kille som plötsligt slog till mig på kinden. Han försökte också sparka mig i skrevet, men jag lyckades parera det så att det träffade låret istället, säger Mikael M Karlsson.

– Jag fick tunnelseende så jag såg inte vad som hände bakom mig, men det är ingen tvekan om att det är nazisterna som attackerade och motståndarna som blev attackerade.

Den bilden bekräftar både Nordiska motståndsrörelsen, motdemonstranter och den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson, vars bokbord vältes.

– Poliserna på platsen var också solklara med att det var nazister som greps, så därför känns det så märkligt när polisens pressinformatörer går ut med att det var ”ett bråk mellan grupperingar”. Det var inget bråk, det var nazister som anföll och vi som blev anfallna och det är allvarligt att man kommunicerat så fel. Många av de som blev slagna var gymnasieungdomar, säger Mikael M Karlsson.

Mikael M Karlsson poängterar att han och många andra inte blivit skrämda.

– Nazism kan inte tystas bort, man måste säga ifrån fredligt och med icke-våld. Fortsätt med det. De har visat gång på gång att de kan slåss, men de ska inte få skrämma oss till tystnad, förklarar Mikael M Karlsson.

Publicerad 04 June 2019 06:00