Stanley hyllas av polisen för sitt hårda arbete.

Stanley hyllas av polisen för sitt hårda arbete. Foto. Google maps/ Skärmklipp Facebook

Slår ett slag för trafiksäkerheten: "När man är nära att krocka är det dags att ta fram lien"

Hyllas av polisen för sin insats

DALBY. I mer än 20 år har Stanley Jönsson i Dalby på eget initiativ slagit dikeskanten med lie att förbättra sikten i villaområdet. När han på nationaldagen var i full färd att slå ett (eller flera) slag för trafiksäkerheten fick han besök av polisen, som nu hyllar honom som hjälte. "Det ger hopp".

Det var i mitten av 90-talet som Stanley för första gången tog sig an det höga gräset i dikeskanten längs Norrevångsvägen i Dalby. Han bor själv i villaområdet intill och har ända sedan han flyttade in 1989 upplevt skymd sikt när man ska köra ut på den trafikerade 70-sträckan.

– Jag har själv varit nära att krocka. Senast i förra veckan. När man kommer inifrån området och gräset är högt är det svårt att se om det kommer några bilar ute på stora vägen. Motorcyklar ser man inte alls, säger han.

Stanley riktar dock ingen kritik mot de som ansvarar för vägen.

– Diket klipps säkert som det ska med jämna intervaller. Men det bryr sig gräset inte om. När det regnar och är soligt om vartannat växer det snabbt upp till hög höjd.

I sitt inlägg, som senaste dygnet delats flitigt på Facebook, hyllar poliserna Magnus och Julia, Stanleys insats.

"Vi kom körande i Dalby och träffar Stanley som står och slår gräs med sin lie. Han förklarade att det höga gräset ger dåligt sikt när han och de boende kör ut på vägen. För att undvika trafikolyckor så bidrar han med 200 meters skövling av gräs vid dikeskanten. Och på självaste nationaldagen. Stanley, vi behöver fler fantastiska vardagshjältar som du. Det ger hopp." skriver de.

För den fina hyllningen är Stanley ödmjuk.

– Bortsett från en granne som för en massa år sedan kom ut och sa att det var bra att jag tog bort det höga gräset är det aldrig någon som kommenterat mitt arbete. Att nu uppmärksammas av polisen som vardagshjälte är klart kul, säger han.

Publicerad 07 June 2019 12:28