Lunds ks-ordförande Philip Sandberg (L) uppmanar allmänheten att rapportera till polisen vad de har sett.

Lunds ks-ordförande Philip Sandberg (L) uppmanar allmänheten att rapportera till polisen vad de har sett. Foto: Lunds kommun/Adobe stock

Kommunalrådet om bränderna: "Idioti att förstöra för andra"

Lundabor uppmanas att vittna om bilbränderna

LUND.

Sedan midsommar har Lund drabbats av ett 15-tal bilbränder. Alla utreds som misstänkta mordbränder men ännu är ingen gripen. Nu uppmanar kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg alla Lundabor att höra av sig till polisen om man sett eller vet något.

Av
Mattias Grenholm

Polisen, räddningstjänsten och Lunds kommun har löpande kontakt och möten kring situationen med de många bilbränderna. De flesta bränder har skett nattetid och än så länge har inga vittnen kontaktat polisen.

– Det är förfärlig och bränderna måste stoppas, de skapar otrygghet och många är beroende av sina bilar. Värst drabbas äldre som kanske har begränsad rörelseförmåga, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Han uppmanar nu dem som ser eller hör något som kan vara av värde i brandutredningarna att höra av sig till polisen.

Philip Sandberg menar att man bara kan spekulera i vilka som ligger bakom, men om man tänker tanken att det är ungdomar som på detta vis tar ut sin frustration så finns det ändå inga ursäkter.

– Det är ren och skär idioti att förstöra för andra. De allra flesta ungdomar är skötsamma men de som gör detta måste förstå att begår man brott så får det konsekvenser – man bör till exempel bli ersättningsskyldig. Jag menar även att föräldrar måste ta ett större ansvar och ha koll på var barnen befinner sig om kvällar och nätter.

Vad kan kommunen göra för att förhindra bilbränderna?

– Vi har länge jobbat förebyggande genom att till exempel se till att ungdomar har aktiviteter på skolloven. Men man måste ha två tankar i huvudet samtidigt: dels arbeta långsiktigt och förebyggande, dels ha nolltolerans och aldrig ursäkta denna brottslighet med argument som att man varit ”uttråkad” eller ”frustrerad”. Då gör man både samhället och förövarna en otjänst, säger Philip Sandberg.

Publicerad 02 July 2019 11:26