Lunds universitet tar plats i en ny satsning.

Lunds universitet tar plats i en ny satsning. Foto: Fredrik Magnusson

Universitetet tar plats i europeisk miljardsatsning

Flera hundra miljoner euro öronmärkta

LUND.

Lunds universitet kommer vara med i den den europeiska storsatsningen på livsmedelsutveckling, Food KIC, trots att Lund inte ingick i det konsortium som fick ta hand om satsningen.

Av
Fredrik Magnusson

Det var 2016 som beslutet togs. Det vinnande nätverket EIT Food har nu beslutat att Lunds universitet blir fullvärdig medlem i deras nätverk.

Rent konkret innebär medlemskapet att universitet får möjlighet att vara med och utforma inriktningen på satsningarna. Och söka de årliga medel, flera hundra miljoner euro, som under en sjuårsperiod finns öronmärkta för forsknings- och utvecklingsprojekt. Intäkter från nya forskningsprojekt förväntas kraftigt överstiga den årliga medlemsavgift på en miljon kronor.

– Ja, EIT Food är en stor investering såväl ekonomiskt som i form av engagemang och vi välkomnar möjligheterna till de europeiska samarbeten som kommer i dess kölvatten. Satsningen kan gynna en fortsatt stark global ställning för den europeiska livsmedelssektorn, säger Yvonne Granfeldt, professor i livsmedelsteknologi vid LTH, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Förklaringen till insläppet är att Lunds universitet ligger långt framme när det gäller livsmedelsforskning och -utbildning inom områden som nätverket behöver, enligt Yvonne Granfeldt.

Syftet med satsningen är att utveckla hälsosamma livsmedel, en hållbarare livsmedelsproduktion med starkare konsumentinflytande samt att öka kompetensen inom livsmedelssektorn.

Publicerad 07 July 2019 00:00