(fh) Ordförande Dilges Kartal, styrelseledamot Mem Dogala och styrelseledamot Sipan Kardas.

(fh) Ordförande Dilges Kartal, styrelseledamot Mem Dogala och styrelseledamot Sipan Kardas. Foto: Martina Karpmyr

Skånekurd FF läggs på is: ”Vi hoppas komma tillbaka starkare”

"Arbetar för att krossa fördomarna"

LUND.

Skånekurd FF är fotbollsföreningen och integrationsprojektet som startade med förråd i bilen och tog sig till division fyra med eget omklädningsrum på Lunds Centrala IP. Efter tio år drar laget frivilligt sig ur serien och föreningen läggs på is.

Av
Martina Karpmyr

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Skånekurd FF startade 2011 då fem fotbollsintresserade vänner bestämde sig för att bygga upp en förening tillsammans. Vid första träningstillfället trängdes 30 killar i den lilla gymnastiksalen på Katedralskolan i Lund, idag finns fyra lag.

– Det var trångt, men härligt och efter det tog det fart. Vi hade alla möjligheter, eller rättare sagt, vi skapade alla möjligheter för oss själva, säger ordförande Dilges Kartal.

Han var medveten om att namnet Skånekurd FF skulle innebära motgångar och att de skulle få kämpa i motvind.

– Vi fick höra det från början, startar du ett ”blattelag” kommer du alltid få börja på minus. Respekten från andra föreningar och kommunen kom först efter att vi klättrat i serien och visat vad vi gör för ungdomarna, säger Dilges Kartal.

Det är svårt som det är att driva en ideell verksamhet, förklarar ordföranden, och att kämpa mot rasism och fördomar har gjort det ännu svårare. Sponsorer har backat, kontakten med kommunen har varit svår och konkurrensen från Lunds BK hård. Nu kastar Skånekurd FF in handduken, tillfälligt.

– Vårt första mål var att nå division fyra, vilket vi gjorde. Nu tar vi paus av olika anledningar. Mycket på grund av otacksamma spelare, även om de flesta varit ordningsamma. Kontakten med kommunen har också spelat in, och konkurrensen från LBK, säger Sipan Kardas, styrelseledamot.

Att samsas om träningstider med ett stort lag är praktiskt svårt, men stämningen lagen emellan har också varit spänd.

– Kontakten med ledningen har det aldrig varit problem med. Däremot har det varit spelare i LBK som inte haft respekt för oss. Vi har blivit kallade för ”pizzabagarna” och det har funnits en jargong som inte alltid varit okej, säger Dilges Kartal.

Att byta namn har dock aldrig varit ett alternativ för föreningen, även om utomstående har föreslagit det.

– Vi arbetar ju för att krossa fördomarna, om vi byter blir det som att vi ger vika för dem, förklarar ordföranden.

Stödet från kommunen har även det varit svajigt enligt föreningen. Dilges Kartal är jurist och vittnar om att kontakten mellan föreningen och kommunen många gånger inte var som den borde, något styrelseledamot Mem Dogala håller med om.

– Sista ordet har liksom alltid kommit först med kommunen. Om något var fel fick vi aldrig höra det i förväg utan det kom som en sista varning, säger han.

Skånekurd FF samlar nu ihop sig och hoppas komma tillbaka starkare än någonsin

Skånekurd FF samlar nu ihop sig och hoppas komma tillbaka starkare än någonsin Foto: Martina Karpmyr

Trots att det känns tråkigt att lägga föreningen på is känns stämningen hoppfull hos Skånekurd FF.

– Det gör lite ont i magen. När man gått från förråd i bilen, till en toalett vi fick av kommunen som förrådsutrymme till eget omklädningsrum på Lunds finaste arena känns det svårt. Nu samlar vi ihop oss och hoppas komma tillbaka starkare sen, säger Sipan Kardas.

Efter utvärdering och uppföljning lutar det mot att satsa på ungdomsverksamheten med integrationsprojektet som största fokus.

– Vi har varit som extraföräldrar till många av ungdomarna och det har underlättat för många föräldrar. Vi är som en stor familj och det vill vi fortsätta med, säger Mem Dogala.

Skånekurd FF är tacksamma för alla som lagt ner sin själ och sina hjärtan i föreningen. Sponsorerna som stöttat och litat på dem och tränarna som de aldrig skulle klarat sig utan, säger Dilges Kartal.

Laget i Gambia finns dock kvar till dess föreningen återhämtat sig.

– Det är riktigt kul faktiskt, en spelare tog initiativet att starta upp ett lag där som vi skickat tröjor och bollar till. Så de spelar vidare med våra tröjor med sponsorerna på, Sipan Kardas.

Skånekurd FF håller ställningarna i Gambia

Skånekurd FF håller ställningarna i Gambia Foto: Skånekurd FF

Publicerad 08 July 2019 00:00