Mikael Sörensson, insektsforskare vid Lunds Universitet, hittade en ny sorts spindel i sitt badrum.

Mikael Sörensson, insektsforskare vid Lunds Universitet, hittade en ny sorts spindel i sitt badrum. Foto: Mikael Sörensson

Forskaren Mikael upptäckte ny spindelart hemma i badrummet

Fångar sina byten genom att skjuta iväg giftiga trådar

LUND. Mikael Sörensson, entomolog och insektsforskare vid Lunds universitet, hittade en ny spindelart i sitt badkar. Den nya spottspindeln beskrivs nu som ”verklighetens Spider-man” på grund av sitt speciella sätt att jaga.

Av
Martina Karpmyr

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Familjen spottspindlar, Scytodidae, har aldrig tidigare skådats i Sverige. Nu har den första upptäckts, i småkrypsexperten Mikael Sörenssons badrum.

– Den finns nog på fler ställen än hemma hos mig, något annat känns ju orimligt. Som entomolog och artnörd har jag alltid ögonen öppna för detaljer och avvikelser i naturen. Det finns inte så många olika småkryp i ett vanligt hem så jag märker snabbt om det finns något nytt, säger Mikael Sörensson.

Spottspindeln väver inga nät. Den fångar in sina byten genom att skjuta iväg giftiga trådar via käkarna, sedan biter spindeln bytet och spinner in det i en kokong.

– Jag förstår varför man associerar den till 'Spider-man’ på grund av sin förmåga att skjuta ut klibbiga trådar. Men att kalla den ”mördarspindel”, som någon gjort, är att skrämma upp människor i onödan. Som de allra flesta spindlar är spottspindeln helt ofarlig för människor, säger Mikael Sörensson.

Nya arter upptäckts varje år, och många av dem anländer via Danmark. Dallerspindeln är en annan art som tagit sig till Sverige. Den finns nu i de allra flesta hem i Skåne, säger Mikael Sörensson.

– Vi får se hur det blir när spottspindeln och dallerspindeln möts. De är ungefär lika stora och båda två är rovdjur, så ingen av dem skulle nog undvika en kamp, säger Mikael Sörensson.

Framtiden får utvisa hur det går för spottspindeln. Min hypotes är att den redan spridit sig i västra Skåne, men att den inte kommer att bli lika vanlig som dallerspindeln, säger Mikael Sörensson.

Den spindel som Mikael Sörensson hittade lever nu i en låda hemma hos honom och han ser fram emot att upptäcka fler.

– Det är vid sådana här tillfällen vi förstår hur lite vi faktiskt vet om småkryp. Nu får jag följa spindeln hemma och studera hur den jagar och lever. Jag ser dock fram emot att se nästa exemplar, för som man säger, en svala gör ingen sommar, säger Mikael Sörensson.

Publicerad 10 July 2019 00:00